2019. szeptember 7., szombat

A DIGITÁLIS NOMÁDSÁG TÍZ ELŐNYE

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.09.07.


A digitális eszközök és lehetőségek terjedésével lett egyre népszerűbb az elmúlt években a digitális nomád életforma is, ami voltaképpen a határátkelés egyik alfajának is tekinthető. Persze ennek az életformának is ugyanúgy megvannak az előnyei, mint a hátrányai, ma az előnyöket vesszük sorra, hogy aztán hamarosan összeszedjük majd a hátrányokat is.

„Éppen most értem haza, miután az egész napot Bali különböző tengerpartjain töltöttem, aztán két barátom születésnapját ünnepeltük egy gyönyörű villában (mindketten neves digitális nomádok). Ha nem választottam volna ezt az életformát, soha nem ismertem volna meg őket és aligha töltenék hosszabb időt Bali tengerpartjain.

Aztán elvonultam egy másik szobába, hogy hazatelefonáljak, felköszöntsem édesapámat a születésnapján. Nem ez az első születésnap vagy egyéb családi esemény, amiből kimaradok.

Az unokaöcsém sokszor megkérdezte, miért kell már megint elmennem, hiányzom, miért nem maradok. A legrosszabb mégis az: “Ugye eljössz a születésnapomra?”, miközben pontosan tudja, hogy nem tudok ott lenni. Minden ilyen kérdéssel kicsit összetörik a szívem.

Csak remélni tudom, hogy ahogyan idősebb lesz, talán megérti majd, miért ezt az életformát választottam, nekem pedig lesz esélyem átadni neki mindazt a tudást és tapasztalatot, amit a világon utazgatva szedtem össze.

Ez a digitális nomádság pozitív és negatív oldala. Én emellett tettem le a voksom.
Most azonban nézzük a pozitívumokat!

#1 Ott és akkor dolgozol, ahol és amikor akarsz

Az egyik legnyilvánvalóbb előny. Digitális nomádként ott és akkor dolgozunk, amikor akarunk, legyen az egy kellemes kávézó Balin vagy egy argentínai könyvesbolt kávézója. Nem számít, hogy éjszakai bagoly vagy vagy korán kelő, akkor dolgozol, amikor neked a legjobb. Végre a munkát szervezheted az életed köré és nem fordítva.

#2 Az állandó utazás lehetősége

Újabb nyilvánvaló pozitívum. Nem kell az irodában ülnöd, olyan sokat vagy keveset utazhatsz, amennyit akarsz. Belefutsz a neten egy szuper áron kínált spanyolországi repülőjegybe? Szuper, indulás! Nem kell aggódni amiatt, hogy mennyi szabadságod van még az éves keretből, nem kell a főnöktől elkéredzkedni.

#3 Szabadság

A helytől független életforma nagyon erős szabadságérzetet ad. A laptop életstílus szabaddá tesz a munka időzítését és helyszínét illetően is. Arról nem beszélve, hogy nem kell államon belül vagy egyik országból a másikba költözködnöd. az otthonod mindig éppen ott van, ahol te is vagy.

#4 Inspiráló

Nem is tudom, hol kezdjem, elég nehéz elmagyarázni - a különböző helyektől a különböző emberekig, kultúrákig. Néha azt sem tudja az ember, mi az, amit nem tud, márpedig az utazás csodás tanító.

A legváratlanabb pillanatokban kapsz inspirációfröccsöt, nem csak az életedre, de a munkádra vonatkozóan is. Megtanulod más perspektívából szemlélni a dolgokat, korábban elképzelhetetlen dolgokat tapasztalsz meg - mindez hihetetlenül inspiráló.

#5 Fantasztikus emberekkel találkozol


Ha egy ideje már utazol, akkor rájössz, az egész sokkal inkább szól az emberekről, találkozásokról, mint a helyekről. Online dolgozva, beutazva a világot, olyan emberekkel találkozom, akikkel egyébként soha nem ismerkedtem volna meg.

Az élet minden területéről érkeznek, különböző háttérrel, kultúrával, életkorban és még sorolhatnám. A barátaim között éppúgy akad a húszas évei elején járó, mint kora negyvenes.

Vannak köztük szegények és milliomosok, bölcsek és olyanok, akikkel nagyszerűen lehet bulizni. Ami közös bennük, hogy mindegyikük nagyon érdekes figura és mivel ilyen sokfélék, rengeteg különböző tapasztalatot lehet tőlük összegyűjteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.