2019. szeptember 7., szombat

SZELLEMI IDOMÍTÁS A RÁCSOS ABLAKBÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.09.06.


...Azért rettenetes nagy bajban lennék, ha most lenne ötödik osztályos a gyermekem. Sok mindenért: például, hogy alig-alig találkoznék vele, mert napi tíz órákat ülne a suliban; azért is, mert a fizikát az irodalmat tanító pedagógus okítja, mert nincs más; azért is, mert állandó bizonytalanságban lennék, mivel tömnék az okos fejét. Itt van ez a Hon- és népismereti tankönyv. Már a bevezető is hangolja a kölyköt: “Lehet bárhol a nagyvilágban szép nagy házad, de hazád csak itt lehet, a Kárpát-medencében. Lehet bárhol a nagyvilágban kényelmes otthonod, de honod csak itt lehet, az anyaországban! Ezt neked is fontos tudni, hiszen tantárgyunk, a hon- és népismeret éppen erre a tudásra épül.”

És akkor Konok Péter történész, publicista, fordító Facebook oldalán tett nagy felfedezést, és akadt ki. Joggal. Megnéztem én is a tankönyvet, valóban ott van a gyöngyszem feladat:

"Tudod-e, ha megvagy keresztelve -, hogy neked kik a keresztszüleid? Ha nem vagy megkeresztelve, kérdezd meg szüleidet, miért nem kereszteltek meg téged!” – így szól egy ötödikeseknek szánt feladat a Bánhegyi Ferenc által írt Hon- és népismereti könyvben.

Ha a gyerekem megkérdezné, hogy miért nincs megkeresztelve, azt válaszolnám, hogy azért, mert nem vagyunk vallásosak. Slussz, ez ilyen egyszerű. Ha ő netán vallásos lesz, és olyan kedve kerekedik, oldja meg magának. Ha nem, hát nem. Ha iskolai feladatként kapná ezt a kérdést, akkor viszont csúnyán káromkodnék, alighanem még Isten nevét is a számra venném, a különféle szentekről nem is beszélve. Ehhez ugyanis az iskolának semmi köze. Meg másnak sem. Se pro, se kontra.” – írja Konok Péter.

Szerintem, ennél bonyolultabb a helyzet, az érdekszelek különbözősége miatt. Mert mi van akkor, ha azzal szembesül a gyerek és a család:

Felhívom a kedves szülők figyelmét arra, hogy a gyerekük nincs megkeresztelve, ami nem illik a mai keresztény, családszerető kormány és oktatási irányítás szellemébe. Ezért gyermekét megrovásban részesítem, kérem a kedves szülőket a hibát eszközöljék.

Kedves pedagógus. Gondolkodunk a megoldáson, kérjük türelmét, hogy eldönthessük, gyermekünk kivégzésnek milyen formáját válasszuk büntetésül.

Hát így. Amúgy pedig senkinek semmi köze ahhoz, hogy a gyerek meg van-e keresztelve, vagy sem. Magán- és családi ügy. Lenne, ha ma már Orbán térdepelésből felállt csuhásai nem lennének a hatalom kegyeltjei. Az pedig csak nálunk fordulhat elő, hogy olyan ember írhat újra tankönyvet, akinek botrányos véleménye miatt négy éve már vissza kellett vonni egy általa írt történelemkönyvet. Abban többek között rokonszenves figuraként ábrázolta Hitlert...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.