2019. október 8., kedd

AMIKOR BORKAI ÉS BÜBÜ A CSÚCSRA ÉRT

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2019.10.08.


Egyelőre rejtély, ki mozgatja a szálakat a Borkai-botrányban, politikai, üzleti, de akár magánéleti motiváció is állhat a nem mindennapi „szivárogtatás” mögött. Borkai mellett akár barátja, Rákosfalvy Zoltán ügyvéd is célpont lehetett, a Bübüként ismert ügyvéd a Borkai-éra alatt nőtte ki magát, de a csúcsig jó pár ellenséget szerzett magának.


"A sportban nem fair egy nagy ütés után még egyet bevinni..."

– ezt vallja Borkai Zsolt, Győr polgármestere, aki egy régebbi Kisalföld-interjúban így kommentálta azokat a pletykákat, miszerint a 2019-es választásokon nem őt indítja majd a Fidesz. Sokan gondolták úgy, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság éléről 2017-ben kiszorult polgármester politikailag is meggyengült és kegyvesztett lett Orbán Viktornál. De nem így alakult. Nyáron a Fidesz bejelentette, hogy újra Borkait indítja. Esélyes, mert népszerű jelölt, Győr pedig bezzegváros, szépen fejlődik, százmilliárdok mentek el fejlesztésre.

Ha a sportban nem is fair egy nagy ütés után még egy nagyot bevinni, a politikában, az üzleti világban és a magánéletben nem feltétlenül van így. Márpedig egyelőre rejtély, hogy a napokban aktivizálódott, Borkait és bizalmasát-barátját, Rákosfalvy Zoltán ügyvéd-nagyvállalkozót célba vevő blog ismeretlen szerzőjének vagy szerzőinek indítékai mögött melyiket kell keresni a három közül. Politikai akciót, elszámolási vitát esetleg magánéleti szálat? És bár a a blogon közölt felvételek eredetinek tűnnek, korántsem biztos, hogy a súlyos gazdag bűncselekményeket megemlítő kísérőszöveg tartalmára is hasonlóan erős bizonyítékai vannak a tárban a magára csak az Ördög ügyvédjeként hivatkozó ismeretlennek, ismeretleneknek.

A videó értelemszerűen azokban a győri vállalkozói körökben is beszédtéma, ahol nemcsak Borkait, de a szexparti másik szereplőjét, az ismerősei körében Bübüként emlegetett Rákosfalvyt is jól ismerik. Bübü és Borkai együtt értek fel a csúcsra, még ha ez a kifejezés az adriai szexparti nyilvánosságra kerülése után új értelmet is nyert. Rákosfalvy tizenvalahány évvel ezelőtt még közel sem volt annyira sikeres és dúsgazdag vállalkozó, mint amivé a Borkai-éra alatt vált. És Borkai is sokat köszönhet Bübünek, aki még évekkel ezelőtt is fennen hangoztatta barátai-ismerősei körében, hogy a polgármester mentora.

Ahogy egyik ismerőse fogalmazta meg az Indexnek: Borkaié lett a hatalom, Bübü volt az ész a csapatban, így a páros a hosszú évek alatt nem kis befolyásra tett szert Győrben. A kezdetekben persze kellett még valaki az ész és a hatalom mellett, aki tőkeerős, a helyi vállalkozók szerint ezt a szerepet töltötte be Rákosfalvy egyik üzlettársa, Somogyi János, aki már akkor a megye egyik milliárdosának számított, amikor Bübüék még nagyon a hátsó sorban kullogtak.

Míg Rákosfalvyt okos, dörzsölt fickónak írták le ismerősei, addig Borkairól jellemzően az ellenkezőjét. A nyolcvanas években még sikeres tornász a sportkarrierje után nem nagyon tudott labdába rúgni az üzleti életben, pedig próbálkozott. Később dolgozott testnevelő tanárként, a kilencvenes évek végétől pedig iskolaigazgatóként is, egészen 2006-ig. Még a kilencvenes években megpróbálkozott az MDF színeiben a parlamentbe jutni, de akkor nem sikerült neki. 2006-ban a Fidesz és a KDNP támogatásával azonban már megválasztották polgármesternek, azóta is ő a város vezetője. 2010-ben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára lett. Ő maga úgy nyilatkozott erről, hogy a polgármesterség a munkája, az tehát az első, és csak utána jön a MOB mint társadalmi munka. Ez érződött is a MOB-os karrierjén, sokan panaszkodtak arra, hogy szinte lehetetlen bejutni hozzá, és nem végzi megfelelően a feladatait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.