2019. október 25., péntek

ORBÁN VIKTOR MOST BÉKÜLÉKENYNEK TŰNIK, DE MIRE MEGY KI ITT A JÁTÉK?

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2019.10.25.


Tőle szokatlan, konstruktívnak és békülékenynek tűnő hangot ütött meg az utóbbi napokban Orbán Viktor, de felmerül a gyanú, hogy ez csak egy stratégia része, mellyel a Fidesz már a 2022-es választási győzelemre készül. Karácsony Gergely számíthat arra is, hogy a kormány "az asztal felett mosolyog, alatta viszont rugdos." A Fidesznek ugyanakkor jól kell majd egyensúlyoznia, hogy a színfalak mögötti eszközökkel ne hangolja maga ellen a nagyvárosok szavazóit.

Nem is állhatott volna messzebb önmagától Orbán Viktor, amikor október 13-án, az önkormányzati választások után kiállt a színpadra és elismerte, hogy elvesztették Budapestet, majd egy héttel később, a kampányban hallott fenyegetéseknek ellentmondva a Parlamentben arról beszélt, minden, korábban Tarlós Istvánnal megkötött megállapodás érvényes marad az új fővárosi vezetéssel is. Majd azt is hozzátette:

"nem fogunk olyan beruházást befejezni, amit a budapestiek nem akarnak. Ha nem akarják, nem lesz se Liget-projekt, se kézilabda Eb-döntő, se 2023-as atlétikai világbajnokság."

Ha látni akarjuk, hogyan viselkedik valójában a miniszterelnök, amikor tényleg vesztes helyzetben érzi magát, messzire kell visszamennünk az időben: 2002-ben Orbán akkor regnáló miniszterelnökként, egy elveszített első forduló után állt a Testnevelési Főiskola, majd a Kossuth tér többszázezres hallgatósága elé. A tömegnél már csak a szavai voltak súlyosabbak: a TF-en vészterhes víziót festett fel arra az esetre, ha a szocialisták győznek. Veszélybe kerül a család, a gyerek, az emberi méltóság a haza, a pénztőke alakít kormányt – sorolta. A fenyegetés nem úgy hatott olyan erővel, mint várhatta, néhány héttel később Medgyessy Péter alakított kormányt.

Nem véletlen, hogy sokan teszik fel a kérdést, hova tűnt az elmúlt hetekben az a miniszterelnök, aki a tavalyi országgyűlési választási kampányban is migránshordákkal, Soros Györggyel és brüsszeli uralommal riogatott egy esetleges ellenzéki győzelem esetén. A választás éjszakája óta sem sikerült eloszlatni a gyanút, hogy a visszafogott hangnem csak álca.

Az illúziók ennek ellenkezőjéről már csak azért is feleslegesek, mert mindkét fél tudja, hogy a tét nemcsak Budapest jövője, hanem a három év múlva esedékes parlamenti választás kimenetele is. Az ellenzék most először volt képes valódi összefogásra, a recept pedig működött, Budapest mellett 10 megyei jogú város is az övék. Ha ezt 2022-ben képesek lesznek magasabb szinten is megismételni, azzal már megszorongathatják a kormányt, a kérdés csak az, hogy erre a lehetőségre milyen stratégiát talál ki addig a Fidesz-KDNP...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.