2019. október 21., hétfő

SZEX, HAZUGSÁG, VIDEÓ

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BODOLAI LÁSZLÓ
2019.10.18.


Új lejárató műfajként jelentkezett az önkormányzati választási kampány nyilvánosságába bedobott, két, titokban készített szexuális tartalmú videofelvétel, még akkor is, ha állítólag korábban zsaroltak ilyen felvételekkel politikai szereplőket, csak azokban az esetekben sem a felvétel, sem a zsarolás ténye nem került szélesebb körben napvilágra. Nyilván más a szóbeszéd, és más a képernyőn felvillanó pőre valóság, a győri polgármester jachtbulijáról szóló képek hatását valószínűleg sokat fogják elemezni a jövőben, de az effajta felvételek politikai vetületén kívül számos jogi kérdés is felvetődik. Ez a problémakör nem csak a kalandozó politikusukat érinti, létező műfaj például a sértődött ex bosszújaként szétküldött erotikus videó vagy fotósorozat is. A magyar jogi környezet egyértelműen szabályozza a kérdéskört. Képmást ábrázoló fotó és filmfelvétel, illetve a személy hangját rögzítő hangfelvétel készítése, felhasználása az érintett kifejezett engedélyéhez kötött. Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén. Nem szükséges a jogsértéshez, hogy az érintett arcképe kifejezetten látszódjon, elég, ha az illető felismerhető mások, akár a szűkebb környezete számára. A pusztán fekete csíkos arckitakarást vagy kikockázást mint mentesítő körülményt már régen meghaladta a bírói gyakorlat. Az erotikus jellegű felvételek természetükből adódóan többnyire magántitoknak minősülnek. A magántitokra is kiterjed a törvényi védelem, megsértését jelenti különösen a magántitok jogosulatlan megszerzése és felhasználása, nyilvánosságra hozatala vagy illetéktelen személlyel való közlése. Tehát az engedély nélküli felhasználás, nyilvánosságra hozatal mellett törvénysértő a jogosulatlan megszerzés és az illetéktelen személlyel való közlés is. Továbbá a manapság oly divatos adatvédelmi szempontból is megközelíthető a jelenség: a képmás személyes adat, a szexuális életre vonatkozó adat különleges adat, és a kóros szenvedélyre utaló adat is e körbe tartozik, tehát kokainozós videókat sem szerencsés megosztani. A laikusok számára is többnyire egyértelmű, hogy az ilyen felvételek nyilvánosságra hozatala jogsértő, de mit tehet ilyenkor a jogsértést elszenvedő személy?

A felvételek közléséhez, feltöltéséhez elengedhetetlen egy megfelelő technikai háttérrel rendelkező szolgáltató, ahová jogsérelem esetén eltávolítási kérelemmel lehet fordulni. Ha a szolgáltató székhelye Magyarországon működik, akkor általában ennek a kérelemnek rövid időn belül eleget is tesznek. Ha külföldi illetőségű a szolgáltató, a magyar joggyakorlat nem alkalmazható, gyakorlatilag csak a szolgáltató felhasználási feltételeibe lehet kapaszkodni, vagy egy költséges jogi procedúrára kinti jogi szakértő igénybevételével. Amennyiben EU-n belüli székhellyel rendelkezik a szolgáltató, GDPR alapján eljárás kezdeményezhető a magyar adatvédelmi hatóságnál, amely jogosult akár tetemes összegű bírság kiszabására más tagállamban üzemelő szolgáltatókra is, de itt is a hatósági mérlegelésen múlik az eljárás megindítása.

Visszatérve a hazai törvényekre, attól, hogy az érintett személy jogsértőnek érez valamit, önmagában nem elég, a jogsértés tényét bírósággal kell kimondatni. A perindításnál további nehezítő elem, hogy pontosan nevesíteni kell a jogsértő személyét és elérhetőségét. Amennyiben a szolgáltató az eltávolítási kérelemnek nem tesz eleget, egyetemlegesen felel a jogsértő tartalomért, akkor is, ha ezt más töltötte fel. Egy ilyen perbe bukott bele az Egyesült Államokban a Nick Denton-féle Gawker-birodalom, amit Hulk Hogan, a volt pankrátor indított egy el nem távolított szexvideo miatt, magával rántva a magyar nyelvű cink.hu hírportált is.

De mit lehet tenni annak érdekében, hogy beazonosítható legyen az a személy, aki a jogsértő tartalmat anonim módon vagy álnéven töltötte fel?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.