2019. október 25., péntek

TGM: ORBÁN VÉGLEG ELFORDULNA EURÓPÁTÓL

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY
2019.10.25.


A törökös identitás a szélsőjobb meggyőződése, Orbán erre játszik. Nagyobb baj, hogy egyre inkább hinni látszik ezekben az őrületekben.

Azzal, hogy előhozta a kipcsak történetet a türkök találkozóján, a magyar miniszterelnök egy szélsőjobbos hagyományhoz nyúlt vissza. Tamás Gáspár Miklós egy a Mércén megjelent cikkében a magyar jobboldal vonulatait elemzi. Kezdve az osztrákellenes törekvésektől, amelyeknek egy romantikus kifejezése volt a törökös, hun mitológia, akkor még a liberalizmussal összeforrva. Bár Vörösmarty és Arany tollából születtek hősköltemények, dicsőséges, erős, önálló Magyarországról, de ezeket senki nem gondolta szó szerint, mint történelmi tényt, hanem romantikus történetként tekintettek rájuk.

A törökös, délibábos, fiktív hagyományokból kialakult egy történelmi iskola, amely kudarcot is vallott, de a szélsőjobboldal kialakulásában szerepet játszott. Az osztrákellenesség tovább terjedt nyugatellenességgé, megjelent az antimodernizmus, az egész felbukkan 1919 után, az ébredő fajvédő rezsimben, majd a fasisztoid jobboldalon. Orbán ezt eleveníti föl.

A törökös identitás ma is a szélsőjobb ideológiai meggyőződése, Orbán erre játszik. Mellesleg nem zavarja, hogy ugyanő a másik oldalon meg kereszténykedik. Romantikus nacionalizmust épít, amelynek lényeges eleme, hogy egyedül vagyunk, hisz csak mi vagyunk itt türk gyökerűek. Ezt az üzenetet bárki megérti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.