2019. december 5., csütörtök

A MAGYAR NARANCS 2019.12.05-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLNE
Szerző: Magyar Narancs
2019.12.05.


Interjú
„Keserves évek várnak Orbánra”
Cseh Katalin (Momentum) és Dobrev Klára (DK) európai parlamenti képviselők

Hogyan látják Orbán európai manővereit a legerősebb ellenzéki pártok EP-képviselői? Cseh Katalint és Dobrev Klárát Várhelyi Olivér bővítési biztossá választásáról, a menekültek tengeri mentéséről és az önkormányzati választások utáni ellenzéki belviszályokról is kérdeztük.

VÉLEMÉNY

Bauer Tamás: Büszkén a nemre
A kettős állampolgárságról szóló, 2004-es népszavazás

Tizenöt éve, hogy a Magyarok Világszövetsége kezdeményezésére, a Fidesz támogatásával népszavazást tartottak Magyarországon arról, hogy az országon kívül élő, az országban letelepülni nem kívánó magyar nemzetiségű személyek magyar állampolgárok lehessenek.
Zolnay János: Szamárpadba zárva
Miért életbe vágó a tankötelezettségi korhatár eltörlése?

A magyar közoktatásban egyre növekszik azoknak a diákoknak az aránya, akik sem érettségit, sem szakképesítést nem szereznek; a diákok kompetenciaeredményei egy évtizede folyamatosan romlanak, ötödük pedig funkcionális analfabéta.

Várhegyi Éva: Ekotrip
Növekedési humbug

A szerk.
Aranylabda: a legjobb helyen

Aki nézte nyáron a franciaországi női labdarúgó világbajnokságot, láthatta, hogy hol tart ma a női labdarúgás: a legjobb csapatok lendületes, technikás és nem utolsósorban szórakoztató focit játszanak, olyat, amit öröm nézni is, akár kint a stadionban, akár televízión.
A szerk.
A jövő katonái

A hétvégén tisztújító kongresszust tartott a Fidesz ifjúsági szervezete. Az eseményen leg­inkább Kósa Lajos félmondata hagyott mély nyomot, miszerint az önkormányzati választáson a „zsidók” is a „nyilasokra” szavaztak, de Kósa azóta nyilvánosan megbánta ezt a mondást.
A szerk.
Jobban teljesít?

Minden területen javult a 15 éves magyar tanulók teljesítménye – büszkélkedett Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a tavaly felvett legfrissebb PISA-teszt kedden közzétett eredményével. E kijelentéssel szűken vett számszaki értelemben nehéz lenne vitatkozni, a magyar diákok a 2015-ös adatokhoz képest szövegértési pontszámukat 470-ről 476-ra tornázták fel, matematikai és természettudományos teljesítményük 477-ről 481 pontra emelkedett.

POLITIKA

Interjú
„Nem értik a dal lényegét”
Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselő, a Párbeszéd pártigazgatója

Trianonról mondott valamit egy konferencián, mire rászállt a kormánymédia és durva rasszista megjegyzésekkel illették a kormány nem hivatalos csatornájának számító Hír Tv-n. Nemzetpolitikáról, magyarságról és a neki címzett beszólásokról is megkérdeztük.

Kórházi fertőzések
Rosszkor, rossz helyen

Tavaly legkevesebb 541-en haltak meg kórházi fertőzés következtében. Az adatok bár nyilvánosak, nehezen értelmezhetők; az okok sokrétűek, a megoldási javaslatok egyszerűek, csak szándék kellene a megvalósításukhoz.

Módosítanák az Országgyűlésről szóló törvényt
Pecek a szájba

A jövő év elejétől jelentősen csorbulnak a képviselői jogok: előzetes bejelentés nélkül nem ellenőrizhetik az állami intézményeket, valamint súlyos fizetésmegvonással és kitiltással sújthatják azokat, akik úgymond megzavarják a parlamenti üléseket.

KULTÚRA

Godot Kortárs Művészeti Intézet
Falat törnek

Új művészeti intézmény nyílt októberben az óbudai Goldberger gyár valahai mosócsarnokában, ahol a műveket, a művészeket és a közönséget szokatlan helyen, szokatlan formában kötik össze, „gerillaáron” kínálva a kortárs műtárgyakat.

Lemez
World music: háromklasszikus: száműzöttek, migránsok, zsidók.

Lemez
Nem édesre éhes
Három női előadó

Interjú
„A német tükör”
John Green író

A fiatal felnőtteknek szóló irodalom első számú sztárját is elérte a tévéforradalom, sorozat lett első regényéből: az Alaska nyomában az HBO GO-n látható. Híres utolsó szavak, depresszió, iskolai cenzúra – a bestsellerszerzővel telefonon beszélgettünk.

KÖNYVMELLÉKLET
Mi van velünk?
minimum tizenegyes!

a magyar narancs irodalmi sikerlistája – magyar irodalom

Rádió
Instant manna
Reggeli műsor a Manna FM-en

Mint arról magunk is említést tettünk az év elején, idén februárban kezdte meg a budapesti rádiós paletta egyik legkülönösebb adója, a Manna FM a sugárzást.

Interjú
„A másik oldal sem tehetetlen”
Kovalik Balázs rendező

Hosszú idő után újra itthon rendez, igaz, nem operát, hanem prózai színházat. Arról beszélgettünk vele, hogy aktuális-e ma Magyarországon Lót története, miért nincs okostelefonja, mi a színház szerepe a társadalmi változásokban.

Színház
Róma, 11 óra
Egy különleges nap

Az olasz filmeket nemcsak mi szeretjük, de a magyar színházcsinálók is. A Legyetek jók, ha tudtok sztorija jelenleg a Pesti Magyar Színház színpadán állomásozik, a Teljesen idegenek premierjét most tartotta a Játékszín, az évtizedes vígszínházi sikerdarab, az Össztánc mögött pedig ott munkált Ettore Scola A bál című filmjének serkentő hatása.

ÉLET + MÓD

Az első csuklós Ikarus
Próbaidő felfüggesztve

Az Ikarus első csuklós buszát 1961-ben mutatták be, a hetvenes években vált hétköznapivá a fővárosban, de 1980-ra az összeset leselejtezték.

Kínai kontra nyugati orvoslás
Lehet egy csível több?

Az európai tudományos és orvosi akadémiák nemrég aggodalmakkal teli állásfoglalásban reagáltak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon döntésére, amellyel diagnosztikai kódrendszerébe felvette a hagyományos kínai orvoslás fogalmait.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.