2019. december 21., szombat

A TANÍTVÁNY

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ILLE ISTVÁN
2019.12.18.


Jézus tanítványainak alapvető jellemvonása, hogy Jézus hívta el őket a maga követésére (Mt 4,19; Mk 1,17; 2,14). A kezdeményezés tehát mindig tőle indul ki. A tanítvány feladata, hogy Uráról, mint tanítvány, bizonyságot tegyen.

Nos, a bibliai tizenkettő tanítvány/apostol hétköznapi ember volt, akiket Isten nem hétköznapi módon használt fel. Volt közöttük halász, vámszedő és egy forradalmár is. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy hova soroljuk Orbánt.

Putyin ugyan nem Jézus, de kétségtelen, hogy kiválasztotta magának, aki hűségesen követi. Nem kell aggódnia, hogy Orbán Júdásként végzi. Neki nem elég a 30 ezüstpénz, ha már elárulja Putyint, sokkal, de sokkal többért teszi. Jellemétől nem áll távol az ilyesmi. Van az a pénz, amitől hagyja, hogy korpásodjon a haja.

Nos, akkor nézzük, miért is gondolom, hogy Orbán Putyin tanítványa.

Tagadhatatlan, hogy Putyin okos és megfontolt politikus, aki uralkodása első két négyéves ciklusában megpróbált többé-kevésbé demokratikus országot teremteni – ahogy Orbán is.

Felismerve az alany – az orosz nép – történelmi alkalmatlanságát, áttért a nacionalizmusra és a populizmusra – ahogy Orbán is. Politizálása súlypontját áthelyezte a vidéki lakosságra (Oroszországban sem a szellemi gazdagságukról híresek a muzsikok) – ahogy Orbán is – mivel a városok túl nagy kihívást jelentettek neki Előjött a hagyományos értékekről, a családról, a vallásról, a dicső múltról szóló hablyattyal, ahogy Orbán is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.