2019. december 22., vasárnap

AZ ELMÚLT ÉVTIZED: DIGITÁLIS BEKERÍTÉS, DIGITÁLIS JOBBÁGYSÁG, DIGITÁLIS FEUDALIZMUS

MÉRCE
Szerző: VARGA NEFELECS GERGŐ
2019.12.22.


Kedves olvasó,

Ez egy hosszú esszé lesz, így sanszos, hogy ha mobilról nyitottad meg, akkor nem fogod elolvasni soha, ha csak le nem mented későbbre. Ha asztali számítógépről, akkor az esélyeink valamivel jobbak, de alighanem fél percen belül átnyomsz egy másik ablakra, mert kaptál egy üzenetet, vagy csak elkalandozik a figyelmed. Még olyan húsz másodpercem van hátra, hogy itt tartsalak, de hidd el, hogy az alábbi írás fontos, és sajnos rövidebben – vagy képes formátumban – nehéz lenne összefoglalni.

Az elmúlt tíz évben ugyanis lezajlott egy digitális bekerítés, aminek a végeredménye egy digitális feudalizmus, ebben pedig te és én vagyunk a jobbágyok.

Pár nagy techóriás kisajátította magának az internet szinte teljes felületét, vele az összes felhasználóval, aminek eredményeképp a nyilvánosságunk pozdorjává zúzódott, az egykor volt szabad média haláltusáját vívja, és mindez a mi ingyenes munkánk révén jön létre.

Most arra vállalkozom, hogy elmondjam, mi, miért és hogyan történt az elmúlt tíz évben, hátha így fel tudunk készülni a következő évtizedre.

Külön ajánlom ezt az írást azoknak, akik az átlagnál tanultabbak és olvasottabbak. Tapasztalataim szerint közöttük erős az a meggyőződés, hogy műveltségük, tájékozottságuk okán őket ez a probléma nem érinti, hatalmukban áll kivonulni, ezen felül emelkedni, és hogy ez az egész rémálom elmúlik majd, ha visszatérünk a tényeken alapuló, racionális viták korába. Most azt hagyjuk is, hogy ez mennyire állt rozoga lábakon eleve, de fontosabb figyelmeztetés a szélhámosok első szabálya: az a legtökéletesebb célpont, aki azt hiszi, hogy őt nem lehet csőbe húzni. Márpedig itt mindannyiunkat csőbe húztak, legfeljebb a csalás csomagolása változik célcsoport szerint: más jár a vidéki nagymamának, és más a belvárosi értelmiségnek.

Nem szégyen hát beismerni, de nagyon veszélyes tovább tagadni.

Ha a mobilosok a cikket lementették, akkor kezdjünk bele.

Ahhoz, hogy a digitális bekerítést megértsük, előbb érdemes felidézni azt, hogy milyen volt az internet korábban, a Facebook előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.