2019. december 5., csütörtök

KÁLMÁN OLGA: EZ A KORMÁNY PITI BOSSZÚJA BUDAPEST ELVESZTÉSÉÉRT?

HVG ONLINE / KULT
Szerző: hvg.hu
2019.12.04.


Nagyon sok kérdést felvet a fővárosi színházak jövőjéről az Emberi Erőforrások Minisztériumának terve.

A kormány bosszújának tartja Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, és tanácsadója, Kálmán Olga is a színházakat érintő változást. Egy szakportál úgy tudja, a kormány meg akarja szüntetni a Nemzeti Kulturális Alapot, ami helyett egy "kultúrstratégiai tanács" jönne létre, megszűnne a független színházak működési támogatása, a kőszínházak igazgatói kinevezéseinél pedig egyetértési jogot kapna az Emberi Erőforrások minisztere.

Az Emmi később ezzel kapcsolatban azt közölte, az NKA nem szűnik meg, hanem "megújul", a javaslat nem változtat az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatain a kultúrában sem, szerintük csak a színházak lehetséges működési modellje lesz átláthatóbb. Hozzátették,

színházat önként vállalt feladataként fenntarthat egy önkormányzat, vagy fenntarthat az állam, de lehet vegyes - önkormányzati és állami - fenntartású és finanszírozású is, és ennek megfelelően alakulnának a fenntartói jogok is. Tehát egy, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott és finanszírozott fővárosi színház működésébe az állam, a minisztérium nem szól bele. Így nemhogy csökkenne az önkormányzatok önállósága ezen a téren, hanem nő.

Ez a rész nehezen értelmezhető, Kálmán Olga szerint több kérdést is felvet. Például, hogy ezt úgy kell-e érteni, hogy az önállóság nő, de nem lesz állami támogatás, csak a közösen fenntartott színházak esetében, a támogatásért cserébe viszont Kásler Miklós mondja meg, ki az igazgató?

Értsük úgy, hogy ha a színházak életben akarnak maradni akkor csak ideológiailag kedves vezetők kerülhetnek az intézmények élére? Értsük úgy, hogy ez egy piti bosszú?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.