2019. december 6., péntek

MAGYAR BÁLINT ORBÁNRÓL: AKI RAGADOZÓ VOLT, AZ IS MARAD

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2019.12.05.


A hírek szerint 2020. január 1-jétől megszüntetnék a '93 óta létező Nemzeti Kulturális Alapot, és létrehoznának egy Kulturális Stratégiai Tanácsot, amely alá rendelnék az NKA pénzét; az Emmi közölte, hogy nem megszüntetik, csak megújítják az NKA-t.

Magyar Bálint volt művelődésügyi és oktatási minisztert kérdeztük, aki azzal kezdte: a Fidesz már többször „megújította” a kulturális alapot. Eleinte, az ő '96 és '98 közötti minisztersége idején körülbelül 10 százalék volt a miniszeri keret, majd a '98-as kormányváltásnál a Fidesz egyből 50 százalékra emelte, tehát a kézből etetés jelentette nekik a megújítást. Később a kinevezéseket is megváltoztatták, hogy a miniszter személyesen jelöljön ki minél több embert a kuratóriumok tagjai közé.

Sokszor előfordult, hogy kormányoldalról cáfoltak valamit, mégis megvalósult. Lassú beetetéssel történt minden a magánnyugdíjpénztáraktól az akadémiáig; és mint tudjuk, előbbit megszüntették, utóbbinak „lerabolták” az intézményeit. Macerásnak érzik azt a megoldást, hogy sok emberrel töltsenek fel kuratóriumokat, egyszerűbb helytartókat kinevezni bizonyos területek élére, akik a legmagasabb helyekre vannak bekötve a Fidesznél. A kormánypárt már kinevezett ilyen embereket homályos jogkörökkel, volt itt már a komolyzene összehangolásáért felelős államtitkár, vagy a Magyar Művészeti Akadémia megalapítása, csókosok odaültetésével, források odaítélésével, és ugyanígy indult a Vajna-féle filmalap is, amely végül szakmailag a legelfogadhatóbbnak bizonyult, de ezt is felrobbantják és „kormánypropaganda-típusú” történelmi filmeket támogatnának.

Megszűnnének a független színházak működési támogatásai, az igazgatók kinevezésébe is jobban beleszólnának. Magyar Bálint szerint akinek kétségei voltak afelől, hogy Orbán Viktor az önkormányzati választások eredményei alapján képes-e partneri viszonyt kialakítani ezekkel az intézményekkel, az most láthatja, hogy aki ragadozó volt, az ragadozó is marad.

Tágabb kontextusba helyezve ezt is a választási csalás kategóriájába sorolja Magyar Bálint, mert a kormány folyamatosan lerabolja azokat a kompetenciákat, amelyek a megválasztott testületekhez tartoznak. Orbán Viktor gyakran hangoztatja, hogy „a magyar embereket képviseli Brüsszellel szemben”, de valójában sose okoz neki gondot, hogy szembemenjen például a budapesti magyar emberek akaratával – tette hozzá.

Jelezte azt is: álságos azt mondani, hogy lesznek tisztán önkormányzati fenntartású színházak, hiszen az önkormányzatok vagyonát alapvetően is lecsapolják, most pedig megcímkézik, hogy a maradékot elsősorban iparűzési adóra kell költeniük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.