2019. december 4., szerda

ORBÁN EGYETLEN ELLENZÉKIT SEM ENGEDETT A MÉDIATANÁCSBA

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.12.04.


A demokrácia megcsúfolásának nevezte az ellenzék, hogy a Médiatanácsba újra csak fideszes pártkatonák kerültek be – ezt közös sajtótájékoztatón jelentette be a parlamenti ellenzék. A Hírklikk Polyák Gábor, médiajogászt, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjét kérte hírmagyarázatra.

- Az ön számára világos, hogy legalább egy független szakértőt miért nem engedett a Fidesz a Médiatanácsba?

- Túl nagy a tét! A független jelölt Urbán Ágnes, aki a teljes ellenzék bizalmát élvezte, nem is kerülhetett be a testületbe. Mert igaz, hogy egyes döntéseknél simán leszavazhatták volna, de ő ért a médiához. És ha átnézhette volna a Médiatanács elmúlt kilenc évben született döntéseit, akkor fény derülhetett volna a testület minden vitatható döntésére.

- A Médiatanács döntéseinek zöme a kormányközeli médiát hozta előnyös helyzetbe. Gondolja, hogy a döntéseinél a testület törvényt is sértett?

- Nyilván ilyen bizonyítékom nincs, de azt jól tudjuk, hogy szinte teljes kontroll nélkül zajlott a frekvencia tenderek odaítélése, illetve a médiapiac felvásárlása. A korábbi Médiatanács láthatóan trehány munkát végzett, mert tudták, hogy a döntéseket senki nem bolygathatja. Korábban sem lehetett ellenzéki tagja a Médiatanácsnak, és a következőkben sem lesz. Nincs tanú! Arra játszottak, hogy az ügyek háttere, a félhomályban lévő szereplők soha nem kaptak nyilvánosságot, és a hibák, vagy a szándékos tévedések sem lesznek ellenőrizhetőek. Ez a későbbiekben is így lesz, hisz senkit nem engedtek az információ közelébe.

- A látszat ellenére tudjuk, hogy mi történik, hisz a média szinte teljes mértékben a kormányt szolgálja. A független szerkesztőségek pedig a túlélésért, a fennmaradásért harcolnak. Világos itt minden, nem gondolja?

- Igen, de azt nem látjuk, hogy hány döntést kapnak készen a politika csúcsairól. Nem tudjuk, hogy a médiapályázatokból miért zárnak ki független szerkesztőségeket, s a kormánypártiakat miért engedik tovább. Kétségkívül a végeredményt látjuk, azt viszont nem, hogy mi történik a színfalak mögött.

- A végeredmény az, hogy a Fidesz bekebelezte az összes megszerezhető médiát, és a pletyka szerint addig folytatják, amíg marad csírája a szabad médiának. Ez a folyamat vége?

- Valóban, a Fidesz stratégiája ez: mindent ide! Ezt csinálják már évek óta, és a döntésekre nem engednek semmilyen rálátást! Nagyjából ez a két mondat a kormány médiapolitikája, s persze még az, hogy az egész rendszer működésébe durván beavatkozik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.