2019. január 1., kedd

KARAFIÁTH: OLYAT TETTEM, MINT MÉG SOHA

24.HU / POSZT - ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2019.01.01.


...az orrunk előtt alakult ki egy új elit, Gucci táskával, milliós órákkal, jachtozással-repülőgépezéssel – csak hogy a leglátványosabb elemeket említsem.

Erdők, kastélyok, dőzsölnek az oligarchák, vadászatok, luxusjárgányok.

De mi, magyarok ilyenek vagyunk: bár a boltban fillére kiszámol mindent és kicentizi, mennyi fér a bevásárlásba, és inkább nem megy orvoshoz, mert a gyógyszert nem tudná kifizetni, vagy mire sorra kerülne, mondjuk, egy sürgősségin, beledöglik, magánrendelésre pedig nem futja, addig a nagy lopások és svindlik felett szemet huny. Hiszen ő a kisember, a gyerek, akinek az apja kezében van a megoldás. És oké, apu bántalmazó, apu csak magára gondol, de apu van, hatalmas, betölti az életünket. Meg különben is: ha szólni merne, apu úgy fejbe csapja, hogy attól koldul. Jobb kushadni hát a sarokban. Lapulni mindig biztosabb.Üvölteni tudnék, amikor meghallom, főleg, ha ellenzéki ajkak közül, hogy „Orbán amúgy tehetséges politikus”.Azt tartjuk tehetségnek, hogy valaki olyan szinten manipulál egy egész országot, hogy még az ellenoldal részéről is jut neki felmentés?! Azt tartjuk tehetségnek, hogy valaki képes mindig azt hazudni, amit hallani akarunk? Kit áltatunk ezzel?

Ez volt az az év, amikor először történt meg, hogy hatalmi szóval megszüntettek egy egyetemi szakot,majd elüldöztek egy egyetemet, és vegzálni kezdték a Magyar Tudományos Akadémiát. Amikor meghirdették a kultúrharcukat. Amikor elvonták a tao-t a színházaktól. Amikor bedarálták a sajtót. Amikor egy olyan embert neveztek ki a Petőfi Irodalmi Múzeum élére ideiglenes igazgatónak az állami propagandamédiában indított hadjáratuk után, aki többek között olyanokat mond újságírókat fenyegetve, hogy:

Ezért izennénk az illetőknek, hogy el fogjuk játszani az ujjaikon az Örömódát – kalapáccsal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ráütünk pl. a gyűrűsujjra, és az egyáltalán nem tisztelt zsurnaliszta kiadja a kívánt hangot, pontosabban: szolmizálva énekel. Arra kérnénk az urakat, hogy gyakoroljanak. Mert ahányszor elrontják, újrakezdjük.

A kultúra világát is átitatja immár a rettegés, a simulás és az alkalmazkodás levegője, az intézmények vezetői százszor meggondolják, kit hívhatnak meg egy szimpla író-olvasó találkozóra. Párizsban pedig, a Magyar Intézetben egy magánlevél miatt – immár nyíltan kimondva, hogy nem, magánlevélben sem szidalmazhatod a rendszert – betiltottak egy előadást. Több ismerősömet figyelmeztették: ne tegyen ki a közösségi oldalára kormányellenes tartalmat, mert többé nem lesz munkája.

Kik azok, akik feldobják őket? Nem tudjuk. De nem egy, nem két ember.

Épül a klientúra, az önkéntes besúgói hálózat. Nagy gyakorlata van ebben ennek az országnak, és rögtön mozdulnak a zsigeri, öröklött és tanult minták. Úgy látszik, ezen a vidéken a diktatúra az otthonos, a parancsszónak engedelmeskedni lételem
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.