2019. május 3., péntek

SZABAD SZEMMEL - MERKEL KEMÉNYEN BEINTETT ORBÁNNAK – NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.03.



Merkel keményen beintett Orbánnak
Spiegel 

 A német kancellár elutasította Orbán Viktor követelését, kijelentve, hogy semmiféle együttműködés nem lehet a szélsőjobbos pártokkal a választás után. Merkel jelenleg Afrikában tesz körutat és egészen rendkívülinek számít, hogy egy ilyen alkalommal hazai dolgokra tér ki. Ám ezúttal kivételt tett és kizárta a kooperáció minden eshetőségét az európai kereszténydemokraták, illetve a jobboldali-populista tábor között. Egyben teljes támogatásáról biztosította Webert, aki előzőleg ugyanígy foglalt állást. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az EPP egyelőre jegeli a Fidesz tagságát.

Orbán egyre távolodik a Néppárttól

A magyar kormányfő még inkább eltávolodott a Néppárttól, miután közölte, hogy keresi az együttműködés lehetőségét az olasz Liga elnökével. Mint emlékezetes, az európai konzervatívok a jogállam, a sajtószabadság és a kisebbségi jogok megsértése miatt felfüggesztették a Fidesz tagságát. A pártcsaládnak már jó ideje igen bonyolult a viszonya Orbánnal, ám igyekezett elkerülni a teljes szakítást az egyik legsikeresebb kelet-európai vezetővel. A magyar kormányfő most úgy nyilatkozott, hogy szeretne az EPP-ben maradni, ám annak meg kellene szabadulnia ellenérzéseitől a szélsőjobbal szemben. A tegnapi találkozó során azonban nem mutatta, hogy töréspontig akarná vinni a viszonyt. Viszont azt sem volt hajlandó elárulni, csatlakozna-e a Salvini fémjelezte nacionalista tömörüléshez. Az olasz politikus azt mondta, hogy nem szeretne beleszólni a kereszténydemokratákon belüli vitába, de reméli, hogy a végén Orbán lesz a győztes. 

Salvini Orbánt fűzi

Salvini udvarol Orbánnak, hogy az csatlakozzon a szélsőjobbos, populista szövetséghez. A Fidesz kétharmados győzelem elé néz az európai választáson. A Liga jelenleg 30 százalékra számíthat. A vendég reményét fejezte ki, hogy a nacionalista tömb új fejezetet kényszerít ki az európai történelemben. Viszont enyhített azon a követelésén, hogy az EU-nak szét kell osztania a menedékkérőket, hiszen Orbán élesen ellenzi a kvótákat. Mint mondta, számára az a lényeg, hogy Brüsszel hatékonyan birkózzon meg a kérdéssel. Bejelentette: mindketten megígérték, hogy támogatják a másik fele, ha netán jogi vita támad az unióval. Ez a jogállami eljárásra utalt, amelynek végén Budapest elvesztheti akár a szavazati jogát is. Habár a házigazda nem állt ki határozottan a Salvini-féle tömb mellett, de jelezte, hogy megkérdőjeleződik a magyar párt helye az EPP-ben, ha az összeáll a baloldallal. Orbán egyébként mostanában sorra tesz lépéseket, hogy szorosabbra fonja a viszonyt a bevándorlás-ellenes erőkkel. Ugyanakkor a CSU elnöke rosszallással fogadta a budapesti egyeztetés hírét. Söder a maga részéről kizártnak nevezte az együttműködést a populistákkal, legyen szó akár Le Penről, akár az AfD-ről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.