2019. május 3., péntek

ORBÁN TRUMPNÁL: ELJÖTT A MÉZESMADZAG ÉS FURKÓSBOT IDEJE

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2019.05.03.


„Washingtonban úgy látják, hogy nem vált be a büntetés taktikája, ezért most jutalmaznak is, de senki ne tévedjen: ez a jutalmazás nem mentes az elvárásoktól, sőt fokozott elvárások lesznek, s ezt Donald Trump világosan Orbán Viktor értésére adja majd” – helyezte perspektívába Orbán amerikai meghívását Simonyi András, volt magyar NATO-, majd washingtoni nagykövet. Washingtonban tényleg tartanak attól, hogy Magyarország szövetségesként átcsúszik az orosz és kínai érdekszférába. Az időzítés kapcsán rámutatott: „A látogatást már nem lehetett tovább halogatni, Orbán kivételével már minden szövetséges vezető járt Trumpnál”

„Magyarországgal kapcsolatban nagyon komoly fenntartások vannak Washingtonban, ahol ugyan azt megértik, hogy Budapest profitálni akar a keleti nyitásból, ám az nem egészen világos a számukra, hogy Magyarország ezért milyen árat fizet” – fejtegette a Hírklikk megkeresésére Simonyi András, a George Washington Egyetem Műszaki Tanszékének projekt igazgatója, az Atlantic Council vezető szakértője. Mint rámutatott: egyre erőteljesebb a vélemény, hogy a büntetés taktikája nem vált be sem Barack Obama elnöki periódusa idején, sem Donald Trump eddigi elnöki terminusa alatt. Ennek oka persze az is, hogy a büntetés nem volt sem következetes, sem világos és ezért hatékony sem. Emiatt változott úgy a hozzáállás, hogy jutalmazni is kell, nem csak büntetni, „de ez nem jelenti azt, hogy Orbán úgy látogathat el Washingtonba, hogy ezért semmit nem kell nyújtania, eljött ugyanis a mézesmadzag és furkósbot egyidejű alkalmazásának az ideje”. Simonyi szerint fokozott elvárásokra számíthat Orbán, és arra, hogy Trump ezt világossá is fogja tenni a számára – „legalábbis csak ekkor lesz értelme a látogatásnak, de akkor fontos vizit lesz”. Simonyi abban azonban némileg szkeptikus, hogy Orbán megfelel-e majd ezeknek az elvárásoknak, s eloszlatja-e a fenntartásokat, „ebben nem vagyok biztos”.

Bár sokan próbálják úgy beállítani Budapesten hogy Orbán és Trump ideológiai egymásra találásáról van szó, és kétségtelen, hogy vannak hasonlóságok, de a Trump-adminisztrációnak érdekeik vannak, s ha valaki az ő szempontjukból előremutató lépéseket tesz, akkor azt értékelik. Simonyi szerint „Trump megközelitése nem ideológia, hanem ’transactional’, üzletszerű.” Mike Pompeo külügyminiszter februári budapesti látogatásának a jelek szerint megvolt a hatása – mondja Simonyi. Példaként hozza fel a horvátországi Krk sziget LNG-terminál ügyét, ahol az Orbán kormány talán előbbre lépett, ami vélhetően a küszöbön álló látogatásnak is egyik kiemelt témája lesz. „De Magyarország szempontjából fontosabb az a növekvő kritika és fenntartás, ami a túlzott orosz befolyás és a kétségtelen kínai-magyar szerelem miatt van”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.