2019. május 3., péntek

REPTÉRI LOPÁSOK: MEGLEPŐ DOLGOKRÓL SZÁMOLT BE A RENDŐRSÉG

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.05.03.


...Túrós András szerint a bűncselekmények összetétele hosszú évek óta nem változik jelentősen, egyébként pedig három fő csoportot lehet megkülönböztetni.

Első a repülőtéren elkövetett lopás, amelyek nagy része nemcsak a csomagok fosztogatásából adódik, hanem abból is, hogy a terminálon az utasok egymás között, esetleg zsebes vagy trükkös tolvajok az utasok sérelmére eltulajdonítanak különböző értékeket. Jellemző, hogy a csomagátvizsgálás során vagy várakozás közben az egyik utas által ottfelejtett pénztárcát, tabletet vagy értékesebb karórát a másik „szemfüles” utas ellopja. A kamerafelvételekből azonban vissza lehet nézni a pontos eseményeket.
A másik nagy bűncselekménycsoport az úti okmányok tekintetében elkövetett közokirat-hamisítás. Általában azok a harmadik országbeli állampolgárok próbálkoznak hamis útlevelekkel vagy személyi igazolványokkal, akik ily módon szeretnének belépni a schengeni övezetbe, illetve tovább­utazni egy nyugati uniós ország felé.
A harmadik nagyobb kör a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények. Ezek jellemzően nem az utasforgalomban, hanem a postai küldemények tekintetében történnek. "A Magyar Postának egy úgynevezett postakicserélő üzeme működik a repülőtéren. Ott a küldemények egy részét, amelyek légi úton érkeznek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai kockázatelemzés alapján ellenőrzik. Ezekben elég sokszor találnak is kábítószert. Tavaly összesen mintegy 1100 ügyben rendeltünk el nyomozást, amelyből 700 levélpostai küldeményben felfedett kábítószergyanús anyag miatt indult."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.