2019. június 30., vasárnap

LEGFRISSEBB NARANCS

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2019.06.27.


MaNcs 31. évf. 26. sz. (2019. 06. 27.)

Interjú
„Politikus vagyok” Pikó András józsefvárosi polgármesterjelölt

Ki tudja, mióta hallgattuk őt a Klubrádión, főleg reggelente. Egy ideje azonban már nincs ott a hangja, belefogott a kampányba, mert a „nyóckerben” lenne polgármester. Az ismert újságíró függetlenként venné be a Fidesz egyik fővárosi bástyáját. A politikához vezető útjáról és elképzeléseiről a Mátyás téren beszélgettünk.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Zsálya & fröccs

étel, hordó
bEAT – Székesfehérvár

A születési sorrend és a személyiség
Mindörökké második?

Rengeteg szakcikk és gyereknevelési kötet állítja, hogy az elsőszülöttek intelligensebbek, de szorongóbbak, míg a második gyerekek szabadabbak, de éretlenebbek lesznek. A valóság persze ennél sokkal összetettebb.

Mi legyen az idomított állatokkal?
Fejezzék be ezt a cirkuszt!

Több mint 42 ezren írták alá azt a petíciót, amelynek célja, hogy tiltsák be az állatok szerepeltetését a hazai cirkuszokban. A társadalmi igény megvan a változtatásra – de tényleg ez szolgálná az állatok érdekeit?

A szúnyogok élete és halála
Zümmög, csíp, szív

Valóságos hisztériát okozott a nyár eleji tömeges szúnyograjzás. Nehéz a vérszívókkal bírni, irtásuk pedig másra nézve is veszélyes.

VÉLEMÉNY

Mink András
Halál útközbenA politikiai erkölcsről – Nagy Imre és társai temetésének elrabolt 30. évfordulóján

Ezt az írást a Néma felállás, a 2019. június 16-án a Hősök terén tartott tiltakozó megmozdulás szervezőinek és résztvevőinek ajánlom.

Vajda Mihály: 
Miért végezték ki Szókratészt? 
Filozófia és filozofálás

A jó múltkorjában felsoroltam néhány filozófust, de ha jól emlékszem, az öreg Manó (Immanuel) nem volt közöttük. Talán nem véletlenül – őtőle ugyanis nem szerettem volna, most sem szeretnék elhatárolódni.

A szerk.
Közelítő ősz

Az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson részt vevők száma lapzártánk idején bőven túl van az 50 ezren, vagyis a megállapított érvényességi küszöbön. Hétfőn például 13 ezren szavaztak a három induló (Kálmán Olga, Karácsony Gergely, Kerpel-Fronius Gábor) valamelyikére a Népszava beszámolója szerint.

A szerk.
Csupa illendőségből

Állami pénzen, állami pénzből berendezett kúrszobában, szív alakú, állami, karmazsin kárpittal bevont állami kúrmatracon, állami munkaidőben basznak a tudósok! Az akadémikusok! Üzekedik az egész Akadémia!


POLITIKA

Andrej Babiš, az üzletember
Egy meg egy

Csehország második leggazdagabb embere, vagyonát a Forbes 3,7 milliárd euróra becsüli, ez mintegy három és félszerese a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor vagyonának.

Ki örökli Kazahsztánt?
Örök világosság

Március végén váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev államelnök. Megnéztük, hogy ki és főként mi jöhet utána.

Orbánon és barátain bukott el az uniós klímacél
Keresztbe feküdtek

Egyebek mellett a magyar kormány vétója miatt nem kötelezte el magát az Európai Unió a karbonsemlegesség 2050-es elérése mellett. Az uniós egység felbomlása a klímaváltozás elleni globális küzdelmet is visszavetheti.

Interjú
„Hadüzenet vagy dilettantizmus”
Miklós György, a Szülői Hang Közösség alapítója a közoktatásra mért újabb csapásokról

A közoktatási törvény módosításának tervezete megváltoztatná a magántanulói státus és a tanulókörök működésének feltételeit, elvenné a szülők és a pedagógusi kar jogát arra, hogy véleményezzék az igazgatóválasztást, és szigorítaná az óvoda-iskola átmenetet is.

Politikusok és közéleti személyiségek elhurcolása 1944-ben
Különös kényszer nélkül

Magyarország megszállása után a politikai és gazdasági elit számos képviselőjét letartóztatták és elhurcolták a németek. Tanulságos, hogy kiket vittek el, és ki úszhatta meg a koncentrációs tábort.

Utolsó órában a traumatológiai ellátás
Vigyázzatok magatokra!

Orvoshiány, alulfinanszírozás, szervezetlenség – ezek a jelzők lassan az egészségügy bármely területére igazak lesznek. Ezúttal a traumatológia került az összeomlás szélére, az orvosok azonnali intézkedéseket várnak a kormánytól, különben nem vállalják a felelősséget a biztonságos betegellátásért.

Szúnyoginvázió Magyarországon
Vérszívók

A szúnyogirtás ugyan nem bomba üzlet, de elég méretes ahhoz, hogy „bizonyos szempontok” érvényesüljenek a tendereken.

KULTÚRA

tévéSmaci
A mókus és a dió

Rádió
Hazafias dopping
Hungarikumszpotok a Kossuthon

Az a csodálatos a hungarikum fogalmában, hogy gyakorlatilag definiálhatatlan, bármire rá lehet húzni.

mi a kotta?
Angol bókok

Koncert
Kurt Vile

Lemez
Beethoven: Karfantázia, Hármasverseny

Lemez
Milky Highway: Space Twist

ITT OLVASHATÓ


Lemez
Macskajáték dinamittalStray Cats: 40

A 80-as évek elején valóságos kis zenei forradalmat robbantott ki Brian Setzer gitáros, Lee Rocker bőgős és Slim Jim Phantom dobos triója, pedig semmi újat nem találtak ki.

rés a présen
„Ajánlom a selymes vizű Tiszát”Proics Lilla színikritikus


Színház
A Szentivánéji álom


Színház
PróbababákBarabás Tibor, Darvas Szilárd, Gádor Béla: Állami Áruház

Úgy tűnt, a Városmajori Szabadtéri Színpadnak nem okozott nehézséget nézőterének megtöltése az Állami Áruház vendég előadására. Nem úgy, mint Pécsen, ahol a POSZT szervezői, arra hivatkozva, hogy nem fogynak eléggé a jegyek, egy hónappal a tervezett időpont előtt lemondták a kecskeméti színház előadását.

Könyv
Centrál


Képregény
Diabolik extra: Emlékek viharában


Könyv
Meghaltak, mégis túléltékKirály Júlia: A tornádó oldalszele – Szubjektív válságtörténet 2007–2013

Arról, hogy mi és miért történt a világválság alatt, számtalan publikáció és könyv született már. Magyarországot ráadásul különösen erősen érintette a válság, emiatt a 2008 utáni években számos esetben került a világ vezető lapjainak címoldalára.
Interjú
„Mint amikor harcos ebek találkoznak”Ungváry Rudolf író

Frissen megjelent regényében, a Balatoni nyaralóban egy 1885-ben épült badacsonyi ház és környezete történetét göngyölíti fel. A középpontban egy bortermelő zsidó családdal, a Balaton-felvidéken letelepült Lessner famíliával, a leszármazottakkal, az őket körülvevő miliővel és a változatos magyar valósággal a 18.
Könyv
Minden lebomlikRafael Pinedo: Plop

Na, így kell megírni a civilizáció pusztulását! Rafael Pinedo egyetlen elkészült regénye (másik két, tervezett könyve korai halála miatt befejezetlen maradt), a Casa de las Américas díjjal elismert, 2002-es Plop úgy festi fel a posztapokaliptikus világot, hogy még nyelvezete is a leépült kultúrát tükrözi.


BLOG

Tévésorozat
A tett


Film
Bajnokok


Film
Csekély esély


Tévésorozat
VáliummámorEufória

Az amerikai tinisorozatok már egy ideje kacérkodnak a sötétséggel, de olyan mélyen és szisztematikusan talán egyik sem túrt még a Z generáció szorongásaiba, mint az azonos című 2012-es izraeli sorozat alapján készült Eufória.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.