2019. augusztus 9., péntek

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/32. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.08.09.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: 8169

Vádat emelnek Zuschlag János és több társa ellen, mert bűnszövetségben szándékoztak tiltott módon adatokat szerezni, és a birtokukba került adatokat használták volna úgynevezett kamupártok választási szerepeltetésére. A vádlottak pártonként 27 egyéni választókerületi jelölt állítása mellett összesen legalább 176 millió forint költségvetési támogatást akartak jogellenesen megszerezni, de az adatvédelmi hatóság lecsapott. Az úgynevezett kamupárt a magyar választási rendszer eszköztartományának legalább annyira szerves és a jelek szerint megkerülhetetlen tartozéka, mint, mondjuk, a szavazóurna vagy a választási névjegyzék, de amíg ezek a választás eszközigényének sorába strigulázandók, addig a kamupárt a hazai választási gyakorlatnak, mondhatni, kulturális eleme. A kamupárt létrehozásának ezer változata ismeretes, Zuschlagék a vádirat szerint a jelöltek indításához szükséges ötszáz érvényes ajánlást úgy akarták megszerezni, hogy felvették a kapcsolatot két további emberrel, akik egy pénzügyi tanácsadó cég munkatársai voltak. Arra kérték őket, hogy a cég ügyfélkörének személyes adatait fizetség ellenében adják át. A két munkatárs ezt meg is tette, csaknem ezer ügyfél személyes adatai kerültek Zuschlagékhoz.

Petschnig Mária Zita: Mit visz a jövő?
Programok, akciók egymás hegyén-hátán


Szűcs László: A cserbenhagyó állam

Váncsa István: Nincsen itt semmi látnivaló

Benda László: Kínai kérdések

Simonovits András: Miért ellenzem a szochó-kulcs csökkentését?

Szüdi János: Hannibál tanár úr kísértete

Az ország sorsa évtizedekre – nem kizárt örökre – eldőlt. Nem hazudott a miniszterelnök-pártelnök, mikor bejelentette – persze másképpen fogalmazva –, célunk beteljesedett, megszüntettük a jogállamot, felszámoltuk a szabadságjogokat, hozzátéve: adjatok még tizenöt évet, és garantálom, országomban soha senkinek nem fog eszébe jutni, hogy uborkafát ültessen a felkapaszkodáshoz. Ne legyen kétsége senkinek, ez egy reális és ráadásul szerény igény.

Heller Ágnes: Aki a múltat jelenné változtatta
Anne Frank 90. születésnapjára

„Jó ember az, aki ama választás elé állítva, hogy inkább igazságtalanságot követ el mással szemben, vagy elszenvedi az igazságtalanságot, az utóbbit (az igazságtalanság elszenvedését) választja” – hangsúlyozta Heller Ágnes 2019. június 12-én, a frankfurti Pauls­kirchében, ahol nagyszabású megemlékezést tartottak a naplója révén világhírűvé vált Anne Frank születésének 90-ik évfordulója alkalmából. A beszédről a rendezvény svájci szervezőitől, az Anne Frank-hagyaték kezelőitől szereztem tudomást, és megkérdeztem Heller Ágnest, hogy megjelentethetnénk-e. Azonnal elküldte, Blaschtik Éva pedig lefordította, Balatonalmádiban, néhány száz méterre az MTA-üdülőtől, ahol Heller Ágnes éppen dolgozott. Átnézni sajnos már nem tudta. Így a hang nem teljesen az övé – de az erő, a szenvedély, a kíméletlen őszinteség feltétlenül.

Tönkő Vera

Molnár Erzsébet: Kóbor áram

Dobozi István: Szocializmus: Donald Trump új kampányfegyvere

A 2016-os elnökválasztás idején a gazdasági ragadozóként, Amerika megerőszakolójaként beállított Kína Donald Trump egyik leghatásosabb kampányfogása volt. A Peking elleni kereskedelmi háború azonban láthatóan kudarcot vallott. A már javában zajló 2020-as elnökválasztási küzdelemben a „demokratikus szocializmus” rémével való ijesztgetés lesz Trump egyik sarkalatos témája. Az erősen balra tolódott demokraták tálcán kínáltak fel számára egy potenciálisan hatásos kampányfegyvert. Tud-e Trump élni ezzel a lehetőséggel a 2020‑as újrázáshoz?

Jankó Attila: Harminc év múlva

Egy szabad, nyitott, fejlődőképes ország teljes jogú polgárai szerettünk volna lenni. Mostanában egyre többen próbálják meghatározni, mikor volt a fordulópont, melyek voltak a végzetes hibák, miért bukott meg ilyen szánalmasan a magyar köztársaság. Úgy látom, kezd kialakulni a konszenzus: az egyik legfontosabb tényező a tárgyalásos átmenet során kialakított rossz választási rendszer, amelyért a néhai MSZMP és az Ellenzéki Kerekasztal vezetői is felelőssé tehetők. Mivel ezt közelről figyelhettem és kommentálhattam, akkori cikkeimet idézve írom meg, hogyan láttam és látom ezt a folyamatot.
V I S S Z H A N G

Felcsuti Péter: Vita a felmelegedésről

Ujlaky István: A migrációról

Dr. Hollós Sándor: Emlékezet

Kerekes András: Kinek a szolgája?

Lévai Júlia: Kifinomult

Zsila Ferenc: Érdemi tisztelet


P Á R A T L A N

Huszár Ágnes: A JÓKEDVŰ ADAKOZÓ

kler: NINCS FOGÁS

A. J.: BUZIZNI CSAK SZÉPEN

Hell István: HAGYOMÁNY

JASSY: A TASZILÓ-ELV

szil-: MEGOLDÁS

-pé-: VÉLEMÉNYEK

Szilasi György: ÖSZTÖN

trepljov: TANULSÁG?

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.