2019. december 13., péntek

ELKÉSZÜLT AZ ÖNKORMÁNYZATOK ÁTLÁTHATÓSÁGÁT CÉLZÓ MINTARENDELET, INNEN LETÖLTHETŐ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.12.10.


Az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország Ez a Minimum! néven korrupcióellenes programot hirdetett az önkormányzatok számára, amihez 2019. évi helyhatósági választások 389 jelöltje csatlakozott. Közülük 60 településen 184-en szereztek mandátumot, 16 jelöltet pedig polgármesterré választottak.

A kezdeményezéssel azért álltunk elő, mert az a meggyőződésünk, hogy a helyi közhatalom-gyakorlás átlátható és korrupciómentes működése akkor fog érvényesülni, ha az önkormányzatok által kezelt adatok bárki számára könnyen hozzáférhetők lesznek, ha a polgárok számára közérthető az önkormányzat döntéshozatala, költségvetése, és ha részt is vehetnek annak megtervezésében. Legalább ilyen mértékben fontos a közpénzekkel történő helyhatósági gazdálkodás nyomon követhetősége, amihez elengedhetetlen az önkormányzati szerződések megismerhetősége, valamint az, hogy az önkormányzat gondos gazdaként szervezze meg a közbeszerzéseket.

A most közzétett önkormányzati rendelet tervezet (Word verzió, PDF verzió) és a hozzá kapcsolódó indokolás abból a feltételezésből indul ki, hogy a nyilvánosság azért fontos és hatékony a korrupció visszaszorításáért folytatott küzdelemben, mert megnehezíti a visszaélések letagadását. Naivitás lenne azonban a részünkről azt feltételezni, hogy a nyilvánosság rövid távon ennél érdemben többre képes. Mivel önmagában nem akadályozza meg a korrupció kialakulását, a nyilvánosságnak végsősoron korlátozott a hatása a korrupció elleni küzdelemben. A jelentőségét azáltal fejti ki, hogy megnehezíti a megtörtént visszaélés letagadását, és ennek köszönhetően minden másnál hatékonyabban járul hozzá a korrupció kockázatossá válásához. Vagyis, ha a korrupció elkövetését nem is akadályozza meg, annak büntetlenül maradását jó eséllyel igen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.