2019. december 19., csütörtök

SZUPEREGYETEM AMERIKÁBAN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.12.19.


Sokan szeretnének bejutni valamelyik amerikai csúcsegyetemre, ám ez nyilván nagyon nem könnyű, hiszen az Ivy League intézményei (mint a Harvard, a Yale vagy a Princeton) igazi elitintézmények. Nem tartozik ugyan történelmi szempontból közéjük, de a műszaki tudományok terén legalább ilyen híres az MIT is. Steven egyik fia oda járt, úgyhogy most bepillanthatunk kicsit a falai közé.

“Az MIT a Massachusett Institute of Technology közismert rövidítése. Az USA leghíresebb műszaki egyeteme. Ám míg Harvardról mindenki hallott, sok ember Európában semmit sem tud az „emájtíí”-ról. Pedig testvéregyetemek.

Mindketten közel egymáshoz, a Károly folyó bal partján, Cambridge városában vannak. Ami ugyan külön város, de szervesen Bostonhoz tartozik úgy, mint Buda Pesthez.

Idősebbik fiam szerencsés volt, az Ottawai egyetem végeztével ösztöndíjat nyert ide. Öt évet itt töltött. Kanadába vissza nem jött, most San Franciscóban él. De tervez visszajönni, 30 év után, jövő nyáron. Kérdeztem miért, mondta elege volt az USA-ból.

(Itt röviden megemlítem kisebbik fiamat, akinek MBA-je van a London School of Economicstól, és aki most Hongkongban él. Nem kérdeztem, elege-e van Hongkongból… a válasz talán nem kétséges, tekintve a jelen ottani állapotokat.)

Visszatérve idősebb fiamra, ő nagydoktorátust szerzett az MIT-n szerves kémiából. Míg tanult, öt éven keresztül évente kétszer lehajtottunk Bostonba, egy 8 órás út volt őt meglátogatni.

Utána is látogattuk, nagy gyógyszercégeknél dolgozott itt-ott, amíg abba nem hagyta vagy 5 évvel ezelőtt, és ingatlanokkal kezdett foglalkozni. De ez egy más történet.

Az MIT diplomája sok ajtót kinyit. Az álláslehetőségek sokkal jobbak, fejvadászok próbálják a végzősöket elcsábítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.