2019. december 19., csütörtök

A LEGVAGYONOSABB MAGYAROK KEZDENEK ELFORDULNI A FIDESZTŐL

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS, KASNYIK MÁRTON
2019.12.19.


A Fidesz kormányzása alapvetően átrendezte a jövedelmek eloszlását Magyarországon. Az adórendszer átalakításával a magasabb jövedelmű és vagyonú csoport járt jól, a szociális védőháló lebontásával – és közmunkává alakításával -, illetve a nyugdíjak nyomott szinten tartásával pedig a szegényebbek jártak rosszul. (Az utóbbi néhány évben tapasztalt gazdasági növekedés után ugyanakkor már a társadalom széles rétegei érezhetik úgy, hogy javulnak az életkörülményeik.)

Ennek ellenére a kormánypárt jellemzően a legszegényebb településeken és járásokban érte el a legjobb választási eredményeit. Ezt eddig csak a jövedelmek alapján tudtuk kimutatni.

De mi a helyzet a vagyonnal? A KSH csak elvétve tesz közzé szavazóköri, települési vagy akár járási szintű vagyonadatokat, ezért nem könnyű ezzel összevetni a szavazati arányokat, hogy kiderítsük, van-e összefüggés a vagyon mérete és a Fidesz választási eredménye között. Ezért kidolgoztunk egy módszert, amivel – Budapestre koncentrálva – újszerűen tudunk közelíteni ehhez. Magyarországon az emberek vagyonának legnagyobb része az ingatlanuk, amiben laknak (a pénzügyi vagyon csak a háztartások töredékénél jellemző), ezért az ingatlanárak viszonylag jól követik az adott környéken lakók vagyoni helyzetét.

Első lépésben összegyűjtöttük, hogy mely utcák esnek az egyes szavazókörökbe (ebből Budapesten 1048 darab van), és körönként kiszámoltuk az odatartozó utcákban jellemző ingatlanárak átlagát a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján*. Utána pedig megnéztük a Fidesz jelöltjére vagy listájára leadott szavazatok arányát* a 2014-es, 2018-as és 2019-es választási években...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.