2019. december 19., csütörtök

„ÚGY VOLTUNK VELE, HOGY ÁKOSNAK NEM ADNI CIKI”

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2019.12.18.


- Dósa Richárd rapper, azaz Ricsipí az Animal Cannibalsból még 2016-ban került a Nemzeti Kulturális Alap könnyűzenei kollégiumának élére. Balog Zoltán akkori miniszter nevezte ki. Idén lejár a mandátuma.

- A kollégium pályázatai körül azóta van vita, mióta a kiosztható keret a korábbiakhoz képest jelentősen megnőtt. Vajon jó-e az, ha az állam támogatja a popzenét?
- Dósa az elejétől fogva vállaltan és kiemelten támogatta a magyar rappereket. De ennek nem mindenki örült.
- Funktasztikus, a mezőkövesdi MC a 444-nek adott korábbi interjújában keményen nekiment zenésztársának: „Megbocsáthatatlan bűn. Szövegkönyv helyett számlakönyv van. Ilyen máshol nincs, hogy befutott rapsztároknak még pénzt adnak. Azok, akik saját stúdióval és saját cuccokkal rendelkeznek, azok mi a faszért kapnak lóvét?! Miért nem az új generáció kapja?”
- Dósa az első között tiltakozott amikor a kormány 2013-ban a jogdíjakat kezelő és a zenészeknek visszaosztó Artisjus pénzéből lehasított egy nagyobb szeletet, és az összeget átpakolta a minisztérium alá tartozó Nemzeti Kulturális Alaphoz. Majd amikor a zenész csatlakozott az NKA-hoz, megváltozott a véleménye. Most, hogy lejár a mandátuma úgy látja, a pályázati rendszer, amit kialakítottak jól működik.
- A rapper a könnyűzenei kollégiumban az elmúlt években többedmagával – Póka Egon (P. Mobil, Hobo Blues Band), Kisszabó Gábor (Első Emelet, Solaris), Gerenday Ágnes (karmester, Emmi szakreferens) – sok ezer pályázatról döntött, és sok százmillió forintot osztott ki ismert magyar zenészeknek albumra, koncertre, turnéra, klipre, szövegírásra.

Hogy kell ezt a rendszert elképzelni, egy zenész vagy zenekar bead egy pályázatot, hogy írni akar egy számot a szerelemről vagy az alföldi stegosaurusokról, és erre megítéltek neki félmillió forintot?

Én, illetve azok akik a kollégiumban ültek, egyikünk sem írt dalt úgy, hogy azt valaki kifizette neki előre. Azt gondolom, hogy az alkotáshoz nem kell feltétlenül pénz. Ahhoz ihlet kell, és belső indíttatás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.