2019. december 20., péntek

MIÉRT NEM HÜLYÉK A SVÉDEK? – ÜZENET ORBÁN VIKTORNAK

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: HATÁRÁTKELŐ
2019.12.20.


Noha Magyarországon (és általában a régióban) hajlamosak azt gondolni, hogy a svédek hülyék a bevándorláshoz való hozzáállásuk terén, ez távolról sincs így – legalábbis az immár hét éve Stockholmban élő bandirepublic szerint.

Bandirepublic, akinek több posztját is olvashattátok már itt a Határátkelőn, podcast is készült vele, nemrég részt vett a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjában zajló, a társadalmi tőkéről szóló nagyszabású kutatásban.

Ennek keretében szerették volna megismerni a Svédországban élő magyarok tapasztalatait, meglátásait a magyar, illetve a svéd társadalom közötti különbségekről.

„Nagyon érzékeny ez a téma, főleg a svéd bizalmi és a magyar bizalmatlansági kultúra összehasonlítása egy Stockholmban élő budapesti szemével.

A mélyinterjú elkészítésébe nagyon vonakodva egyeztem bele, mert valóban bizalmatlan vagyok minden magyar költségvetési szervvel, intézménnyel szemben – ami már önmagában bizonyítja a kutatók hipotézisét és a korábbi kutatások eredményeit: a közép-kelet-európaiak rettentően bizalmatlanok egymással és a rendszerrel kapcsolatban.

Azért egyeztem bele mégis a beszélgetésbe, mert a hazaszeretetem adott arra némi reményt, hogy az általam nyújtott betekintés valami csekély mértékben hozzájárulhat Magyarország felemelkedéséhez.

Volt egy részben önző indokom is: belegyeztek a kutatók, hogy az interjút rögzíthetem és leadhatom az általam készített halottnak a coach podcastban, ahol a külföldi lét nehézségei mellett sokat foglalkozom a munkahelyi és egyéb válságokkal, a változtatással...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.