2020. január 25., szombat

A PUTYIN-KORSZAKNAK NINCS VÉGE, DE ELKEZDŐDÖTT AZ OROSZ POLITIKAI STRUKTÚRA ÁTALAKÍTÁSA

ÁTLÁTSZÓ / PCBLOG
Szerző: PCBLOG
2020.01.24.


...A Putyin által bejelentett alkotmánymódosítási javaslatcsomagból kirajzolódnak a 2024 utáni felállás kontúrjai.

- Megnyirbálnák az elnöki jogköröket, és bár ettől az ország továbbra is elnöki köztársaság maradna, több hatalmat ruháznának a parlament alsó- és felsőházára is.
- Szigorítanák az elnöki pozíció betöltésének feltételeit. A javaslat szerint nemcsak egymás után, hanem összesen sem tölthetne be két elnöki ciklusnál többet senki. A tisztségért való indulás kizáró okának minősülne, ha az elnökjelöltnek bármikor is volt külföldi állampolgársága vagy letelepedési engedélye, illetve, ha az indulást megelőző 25 évben élt külföldön. Ezzel például az ismert ellenzék politikus, Alekszej Navalnij még távolabb kerülne az indulás lehetőségétől, mivel 2010-ben az Egyesült Államokban tanult. A módosítás értelmében a külföldi állampolgárság vagy a letelepedési engedély a bírák, a kormánytagok és az ország föderális szubjektumainak élén is kizáró okká válna. Világos, hogy a külföldre, jellemzően Nyugatra költözött oroszok kizárásával Putyin egy nyugatos, liberális fordulat esélyét kívánja minimalizálni. A pozíció gyengítésével és a vázolt módosításokkal azt is megpróbálja megelőzni, hogy utódja az övéhez hasonló hatalmat halmozzon fel, illetve azt, hogy az országot gyökeresen más irányba kormányozza.
- Megerősítenék az Államtanácsot, ami eddig egy jelképes hatalommal bíró és az elnök melletti tanácsadó-testületként működött. Ez az az egyeztető fórum, ahol a kormány, a kormányzók, az elnöki adminisztráció, az Egyesült Oroszország Párt, az állami óriásvállalatok és a bankok képviseltetik magukat. Az Államtanács feladatait és jogállását most alkotmányban rögzítenék; vélhetően ennek a szervezetnek az élére kerül majd Putyin. Ebből a pozícióból erős maradna a formális politikai befolyása is, de részben a rendszeren kívülről, „felülről”. Az Államtanács szerepe egyébként az utóbbi időben alkotmányba foglalás nélkül is fokozatosan felértékelődött.

- Az orosz alkotmány felülírná a nemzetközi jogot. Ez azt jelenti, hogy például az Emberi Jogok Európai Bíróságának (ECHR) ítéleteit nem lehetne végrehajtani, amennyiben azok ellentmondanak az orosz alkotmánynak. Ez sok esetben eddig is így volt, a változtatás tehát csak törvényesítené a gyakorlatot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.