2020. január 12., vasárnap

NAGY JELENTŐSÉGŰ ÖSSZEG. MINDENFAJTA MUNKAVÉGZÉS NÉLKÜL


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2020.01.12.


...A nemzetközi sajtótájékoztató másnapján, vagyis egy nappal azután, hogy bejelentette, az egészségügy a következő években is magasról le lesz szarva, és a kórházak bűnbakképzésével egybekötött tisztasági festésekkel részéről le van tudva a brutális állapotban lévő rendszer minden kínja és keserve (az egészségügyi dolgozók többlépcsős béremelését tényleg hagyjuk a fenébe ott, ahol Áder Jánosnak egyetlen nekifutásból duplázták meg 3 millióra a közpénzilletményét), az igazságérzetemmel szembejött a következő hír: Orbán Viktor és kormánya a magyar adófizetők pénzéből, 8 millió euróból, azaz mintegy 2,7 milliárd forintból épít fociakadémiát Nagyváradon. Mert ott éppen most szűnik meg a város egykori patinás klubja (FC Bihor), és mert ott még amúgy sem épült ilyesmi. Vagyis felnőtt labdarúgás nincs, magyar adófizetői pénzből épülő akadémia lesz.

A történetről bizonyos Sorin Cigan egykori NB1-es román labdarúgó és magyar állampolgár is (1991 és 1997 között több magyar csapatnál is megfordult) dicsekedett el a a Gsp.ro román sportportálnak. Magyar állampolgárságáról így nyilatkozott:

"Megvan a magyar állampolgárságom, mivel vagy nyolc évet Magyarországon futballoztam. Nincs vesztenivalóm. Például ha holnap el szeretnék menni az Egyesült Államokba, jegyet veszek és felülök a repülőre, nincs szükségem vízumra." (Román állampolgároknak az Egyesült Államokba való beutazáshoz vízumra van szükségük, ebből következik, hogy Cigannak a magyar állampolgársággal valóban nincs vesztenivalója – szerk.)

A 8 millió euróval összefüggésben szó szerint idézem a terjedelmes interjú idevágó, igen tanulságos részleteit, mert úgy érzékelem már megint – a mindenfajta munkavégzés nélkül kapott nagy összegek dimenziójában, a 100 milliós kártérítést a 2,7 milliárd külföldre talicskázott magyar adófizetői pénzzel összekötő tengelyen -, hogy az igazságérzetem nem hagy nyugodni.

Gsp: A tavalyi év elején Jenei Imre (neves erdélyi magyar futballedző, aki csapatával, a Steaua Bukaresttel a nyolcvanas évek közepén megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját – szerk.) megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök sportügyi tanácsadója lett, és egy Bihar megyei akadémia megnyitása is terítéken van. Tud valamit erről a projektről?

Cigan: Én magam leszek a menedzser! A terv előrehaladott fázisban van (…) Egy olyan akadémiáról van szó, amelyet a nulláról fogunk felépíteni. Valami hasonlót szeretnénk, mint amit Hagi létrehozott. (A FC Viitorul akadémiát Gheorghe Hagi a saját vagyonából, nulla román állami/uniós támogatás mellett hozta létre – szerk.) Az akadémia egy tíz hektáros területen húzódik majd Nagyvárad közelében. Egy jó barátom tulajdonában áll, magyar nemzetiségű román (így – szerk.), akinek mindkét országban fontos vállalkozásai vannak. Kezdetben 10 pálya lesz és 10-15 csoportnyi gyereket tervezünk összehozni, 7 éves kortól.

Gsp: A finanszírozás Magyarországról jön?


Cigan: A magyar kormány mintegy 8 millió eurót fog utalni az akadémia felépítésére és lábra állítására, majd évente 2-4 millió euró áll rendelkezésre, hasonlóan a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai akadémiákhoz. Hamarosan az utolsó részleteket is tisztázzuk, hogy elindíthassuk a dolgot. A cél az, hogy idővel egy csapatot bevigyünk a román másod-, illetve harmadosztályba. Szégyenletes, hogy az országban nincs támogatás egy ilyen projekt számára. Mégis létezik egy magyarázat. Magyarországon, azokat az emberek, akik pénzt raknak a futballba, másnap nem tartóztatják le, míg azon települések önkormányzatainak, ahol van sportteljesítmény, 2 millió euróval kell hozzájárulniuk a sport költségvetéséhez. Ehhez képest nálunk ezzel a börtönbe lehet kerülni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.