2020. február 19., szerda

MÁR DRÁGULNAK A BANKI HITELEK - MEGLEPETÉS ÉRHETI AZ ADÓSOKAT A KÖVETKEZŐ ÁTÁRAZÓDÁSKOR

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.02.19.


Csak a jegybanki kamatcsökkentési ciklus utolsó évében, 2016-ban volt a bankközi kamat (Bubor) annyira magas, mint most. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy akad bank, ahol már drágábbá váltak a fixált – vagyis nem a pénzpiaci kamathoz kötött – hitelek is. Változás egyébkén nem egy pénzintézetnél akad.

Bő egy hete írtunk arról, hogy megindultak felfelé a pénzpiaci kamatok, a Magyar Nemzeti Bank mintha a forint után (mellett, helyett – szabadon választható) a kamatok terén is a lovak közé dobta volna a gyeplőt. Az azóta eltelt napokban a kamatemelkedés folyamata határozottan gyorsult. Csak a jegybanki kamatcsökkentési ciklus utolsó évében, 2016-ban volt a 3 havi Bubor (ehhez kötött kölcsönöket vetettek fel annak idején a devizahitelesekkel) annyira magas, mint most, ráadásul meglehetősen rövid idő alatt emelkedett négyszeresére (!).

A Buborhoz kötött hitelek nyilvánvalóan drágulnak, ha nem is annyira gyorsan. A hitelkamatot a bankok a megelőző hónap utolsó munkanapját 2 nappal megelőző napon érvényes referencia kamat alapján határozzák meg. Februárban tehát a kamat még 0,23 százalék plusz a kamatfelár (miközben a Bubor jelenleg már 0,63 százalékra rúg). A következő hónapban azonban már az új, magasabb referencia kamat lesz érvényes. Persze nem csak a gyorsan, hanem a hathavonta vagy évente átárazódó kölcsönök esetében is. Például az Ersténél a pénzpiachoz kötött piaci lakáshitelek kamatfordulója 15-én (vagyis az érintetteknek éppen nemrégiben) volt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.