2020. március 26., csütörtök

"A KORONAVÍRUS ÚJ ÁLDOZATA A MAGYAR DEMOKRÁCIA" - A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.03.26.


Orbán Viktor most rendezkedik be az élete végéig tartó hatalomba S ha Brüsszel és Washington nem áll a sarkára, akkor Magyarország tökéletes diktatúrává alakul. Külföldi lapszemle.

A Washington Post szerint a koronavírus új áldozata a magyar demokrácia. A jövő héten elfogadja a kétharmados fideszes parlamenti többség azt a törvényt, amely megszűnési rendelkezés híján - a veszélyhelyzetre való hivatkozással - korlátlan hatalommal ruházza fel Orbán Viktort. Európa modernkori történelmében nem volt még példa arra a hatalomgyakorlásra, amit most készül arcátlanul bevezetni a kormányfő. Ha ez megvalósul, akkor vége a parlamentnek, de még az alkotmánybíróságnak is. Mindent ő vesz irányítása alá. Idézi Orbánt, aki a koronavírust összekötötte a migráció jelentette veszéllyel, és nem véletlen az sem, hogy iráni lett az első fertőzött Magyarországon – legalábbis a kormány szerint. Kiutasítottak 15 iráni egyetemistát, ugyanakkor a térségből érkező tehetős szíriai üzletembereknek állampolgárságot adnak. A Washington Post szerint nem kérdéses, hogy visszaélve a veszélyhelyzet jelentette hatalomgyakorlással Orbán élete végéig tartó hatalomra rendezkedik be éppen. S ha Brüsszel és Washington – akiket oly sok egyéb ügy leköt mostanság – nem állnak a sarkukra, akkor a mostani vírusos válsághelyzetből Magyarország tökéletes diktatúrává alakulva jön ki.

EP: Magyarország nem sértheti meg az uniós alapelveket

Az Európai Parlament emberi jogi bizottsága nevében Juan Fernando Lopez Aguilar arra figyelmeztette a magyar kormányt, hogy semmilyen, a pandémiára válaszul hozott rendelkezés nem sértheti meg az uniós alapértékeket – számol be erről az EUobserver. Azaz, fejti ki részletesen, Magyarország ennek álcája alatt nem sértheti meg a demokratikus alapelveket, a jogállami normákat és az alapvető emberi jogokat.

Levelet küldött Orbán Viktornak még kedden az Európa Tanács Főtitkára, Marija Pejčinović Burić – írja a brüsszeli New Europe újság, amelyben a kormányfőt az európai értékek, a magyar alkotmányosság, a demokratikus alapelvek és az emberi jogok európai konvenciójában megfogalmazottak tiszteletben tartására szólította fel a koronavírus miatt hozott rendkívül intézkedések meghozatalakor. Egyetlen európai ország sem veti el a sulykot, amikor a Covid-19 elleni védekezés jegyében veszélyhelyzetet hirdet ki.
TI: Meg kell határozni a vészhelyzet időkeretét!

A Transparency International emberjogi szervezet is közleményt adott ki, amelyben azt követeli a magyar kormánytól, hogy a veszélyhelyzet időkeretét illetve akár 30 naponkénti meghosszabbítását meg kell határozni a törvényben. Teljesen elfogadhatónak tartja a rendkívüli intézkedések meghozatalát rendkívüli helyzetben, akár még a katonai felügyeletet is, de az már elfogadhatatlan, hogy parlamenti felhatalmazás nélküli rendeleti kormányzást akar bevezetni határozatlan időre. Indokolatlannak tartja az akár öt évig terjedő börtönbüntetést is rémhírterjesztés gyanúja esetén.

Egy év múlva már nem lehet megfékezni az autoriter hatalmakat

A veszélyhelyzet jelentette hatalom óriási ajándék Európa autokratái számára címmel a Nemzetközi Politika és Társadalom elnevezésű, a Friedrich Ebert Alapítvány brüsszeli kiadványában megjelent írás arra figyelmeztet, hogy az Uniónak sürgősen kezelni kellene a kialakult, a demokráciát nemcsak az adott országban, de az Unió egészében is veszélyeztető helyzetet. Andor László volt uniós biztos nyilatkozata szerint Orbán a most parlament elé vitt új törvénnyel minden európai országon túltesz, ahol a koronavírus miatt veszélyhelyzetet hirdettek ki, mert ellenőrizhetetlen és végtelen hatalmat akar ezzel biztosítani magának. Utal Orbánnak arra az intésére, hogy békebeli törvényekkel nem lehet sikeresen védekezni a koronavírussal szemben. A volt uniós biztos figyelmezteti Brüsszelt, hogy a veszélyhelyzet Magyarországon addig fog tartani, amíg Orbán akarja, márpedig veszélyhelyzetben semmilyen választásokat nem lehet tartani a jövő héten megszavazásra kerülő törvény értelmében, és eközben a parlament is elveszti hatalomellenőrző szerepét. Noha ellene egységesen lépett fel mind az öt parlamenti ellenzéki párt. Andort a cikk szerint egyébként az aggasztja a legjobban, hogy hamis vádak alapján, csak mert Orbánnal szemben más véleményen vannak, az újságírókat könnyűszerrel bebörtönözhetik a törvényre hivatkozva. S mivel az ellenzék gyenge, gyakorlatilag a média az egyetlen erő, amely minimális kontroll alatt tartja még Orbánt. Az emberek máris megtapasztalták, mi az, amikor korlátozzák a gyülekezési szabadságukat, de az eddig is roppant törékeny liberális demokráciák létét fenyegeti Orbán korlátlan hatalma. Bozóki András, a CEU politológusa nemcsak ijesztőnek nevezi ezt a hatalomkoncentrációt, de attól is tart, hogy ezzel a törvénnyel élete végéig bebiztosítja hatalmát is a kormányfő. A cikk idézi Kim Lane Scheppelet is, a Princeton Egyetem alkotmányjogászát, aki a fentiekkel egyező véleményen van, mitöbb elsőként kongatta meg a vészharangot, amikor talán még a pártok sem voltak tisztában a törvényből következő politikai veszélyekkel. Végül összegezve a véleményeket, Paul Hockenos szerző arra szólítja fel Brüsszelt, nincs idő várni. Egy év múlva már nem lehet megfékezni az autoriter hatalmakat, most kell sürgősen és határozottam cselekedni, különben kockán az Unió léte is.

A kormány itthon tartja a reménykeltő gyógyszerösszetevőt

A New York Times érdemesnek tartotta lehozni azt a hírt, miszerint Magyarország megtiltotta a koronavírus gyógyításához rendelt összetevő, a „hydroxychloroquine sulfate” (hidroklorokin szulfát) exportját. Számos országban ugyanis próbálkoznak ezzel a szerrel, és a NYTimes azért hozta le a hírt, mert Trump elnök – ez ugyan nincs a cikkben, de csodákat vár ettől a szertől, miközben a legfőbb amerikai járványügyi szakértő komoly kételyét fejezte ki ezzel kapcsolatban. Magyarország -idézi a lap a magyar kormány közleményét-, mint ennek a gyógyszerösszetevőnek legnagyobb exportőre, nem engedheti meg a külföldre történő kivitelt, mert olyan ellátási zavart idézhet elő, ami akadályt jelenthet a COVID-19 megbetegedések gyógyításában, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.