2020. március 27., péntek

A MÉDIA ELLENŐRZŐ SZEREPÉRE NAGYOBB SZÜKSÉG VAN, MINT VALAHA – ORBÁN FELHATALMAZÁSI TÖRVÉNYÉT BÍRÁLTÁK NEMZETKÖZI SZERVEZETEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2020.03.27.


Kilenc nemzetközi civil szervezet levélben szólítja fel az EU három intézményét, hogy tegyék világossá: elfogadhatatlannak ítélik az alapvető jogokat és a médiaszabadságot aláásó magyar felhatalmazási törvényjavaslatot.

A Riporterek Határok Nélkül és nyolc másik, a sajtószabadság védelmével foglalkozó nemzetközi szervezet mély aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy egyes kormányok a koronavírus járványt használhatják fel az alapvető jogok elnyomására, és az információ szabad áramlásának a meggátolására. A Magyarországon megvitatott törvénytervezet egy lépés a sajtószabadság teljes felszámolása felé. Ugyanakkor a média ellenőrző szerepére nagyobb az igény, mint valaha – írják az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökének írott levelükben. 


Véleményük szerint a világ számos kormánya arra használja a járványt, hogy túlzott hatalmat összpontosítson a kezében. Példaként a magyart említik, amely „a héten azt kérte (a parlamenttől), hogy határozatlan időre hosszabbítsa meg a veszélyhelyzetet, és adjon felhatalmazást öt évig terjedő szabadságvesztés kiszabására a koronavírusról szóló álhíreket terjesztőkre, köztük újságírókra”. 

A levél aláírói úgy vélik, hogy a dezinformáció elleni küzdelem nem indokolja a drákói intézkedéseket, amelyek azzal a veszéllyel járnak, hogy a munkájukat a köz érdekében végző újságírók ellen vetik be azokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.