2020. március 13., péntek

JÁRVÁNY IDEJÉRE...

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÁTESI MARGIT
2020.03.13.


Néhány felvetés járvány idejére, elsősorban a hozzám hasonló 70+-os, veszélyeztetett korosztálynak.

1. Ha nem dolgozunk – nem vagyunk orvosok, ápolók, mentősök stb. – maradjunk otthon a hátsónkon.
2. Ne riogassuk ismerőseinket, aktív hozzátartozóinkat olyasmikkel, hogy: a szomszédasszony látta, hogy a veje öccse a saját fülével hallotta, hogy miféle szörnyűségek történnek a közelben és a távolban.
3. Mondjunk le átmenetileg az olyan múlhatatlanul szükséges, megszokott dolgaink beszerzéséről –és ennek hiányával a hozzátartozóink fülét se rágjuk -, mint például az almazöld, ovális kuruttyin. Átmenetileg megteszi a fehér, négyszögletes is. Bár ki tudja? Lehet, hogy rájövünk, egyáltalán nincs szükségünk kuruttyinra – micsoda megtakarítási lehetőség a jövőre!

Nemcsak a veszélyeztetteknek!
1. Tilos naponta háromnál többször híreket hallgatni, olvasni! Reggel megtudhatjuk, mire számíthatunk arra a napra. Délben tudomást szerezhetünk az új intézkedésekről, amiket be kell tartanunk. Estefelé összefoglalják, merre tart, csökken, vagy terjed a járvány – ez elég. 
A félóránkénti, tízpercenkénti ismétlések csak a helyzet szörnyűségét erősítik bennünk, új tudnivalót nem tartalmaznak. (Ha tízszer halljuk, hogy 19 a fertőzöttek száma – az 19 marad, nem lesz 190 -, de erősíti bennünk a számosság érzetét.)
2. Ne zargassuk feleslegesen a munkában lévőket, orvosokat, ápolókat, ügyintézőket! Nem kell feltétlenül most érvényesíteni az augusztusi nyaraláshoz az útlevelünket, de szerintem egy lejárt személyi is megteszi még néhány hétig.
3. Foglaljuk el magunkat szabadidőnkben! De TILOS az Armageddon, vagy az Apokalipszis x-edik részét nézni! Idősebbeknek ajánlom a Mici néni két élete c. örökzöldet. Fiatalabbaknak is vannak jó vígjátékok a youtube-n, pl. a Kilenc és fél randi, vagy a Nőm, nejem, csajom. Végső esetben valami amcsi romkom is megteszi: legfeljebb a bugyutaságán dühöngünk, addig se a rémületünket ajnározzuk. Mellesleg a tévékanálisok is műsorukra tűzhetnének egy-két nézhető filmet, és nem végnélküli sorozatokkal, meg debil vetélkedőkkel riogatnák maradék nézőiket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.