2020. március 26., csütörtök

JUTHAT-E MINDEN SÚLYOS KORONAVÍRUS-BETEGNEK LÉLEGEZTETŐGÉP MAGYARORSZÁGON?

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2020.03.26.


Önmagában nem sokat jelent a 2560 lélegeztetőgép, mert működtetésükhöz megfelelő infrastruktúra és humánerőforrás szükséges. Orvosi oxigén, vezetékhálózat, alapos mérnöki tervezés, szakorvosok és szakápolók speciális tudása nélkül nem sokra megyünk a respirátorokkal. Egy lélegeztetőgép működtetésében benne lehet az egész magyar egészségügy terhelt múltja és nehéz jelene.

A világjárványt okozó koronavírus miatt különleges figyelmet kapott a kérdés: hogyan állunk lélegeztetőgép-ellátottság terén? Orbán Viktor hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján lajstromba vette, milyen eszközparkkal és humánerőforrással száll szembe az egészségügy a pandémiával, és az adatsor részeként a miniszterelnök külön hangsúlyozta, hogy 2560 lélegeztetőgép áll rendelkezésre Magyarországon. A készlet folyamatosan bővül, kedden 86 darab respirátor érkezett Kínából, és a magyar diplomaták is hajtóvadászatot indítottak a nemzetközi piacon fellelhető lélegeztetők után, sőt a fogorvosoknál is kutatást indított a kormány.

Mielőtt azonban lélegeztetőgép-nagyhatalomnak kiáltanánk ki magunkat, érdemes figyelembe venni azt is, hogy ezen nagyon fontos orvosi eszközök megfelelő infrastrukturális és technikai háttér, illetve humánerőforrás nélkül keveset érnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.