2020. március 26., csütörtök

KORMÁNYZATI RECEPT: HOGYAN GAZDAGODJUNK JÁRVÁNY IDEJÉN?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.03.26.


„A koronavírus-járvány terjedésével párhuzamosan, megjelentek azok a rosszindulatú szereplők is a világon, akik pénzt, adatokat, jelszókat akarnak kicsikarni a vírus következményei miatt aggódó emberekből. Online és offline is egyre több kártékony ember próbálja előnyeire fordítani a pánikot, így nagyon óvatosan kell még akkor is eljárnunk, ha egy hivatalosnak tűnő levelet kapunk vagy ha egy statisztikákkal foglalkozó weboldalt látogatunk meg” – így foglalja össze a portfolio.hu, a valóban minden krízis-helyzetben felbukkanó gondot, és hogy segítséget is nyújtson, öt kategóriába sorolja az ilyenkor jellemző csalásokat. Beszél a kártékony e-mailekről, a védekezésre használható „új” termékekről, a telefonos pénzgyűjtésekről, az álhírekről, és a kamu weboldalakról.

A magyarországi csalókról már az operatív törzs illetékes tisztje is beszámolt, annak megemlítésével, hogy az elfogott, leleplezett csalók ellen eljárást is indítottak már. De nem szólt az olyanokról, akik látszólag legális üzleteket bonyolítanak le, vagy törvényszerűnek tűnő intézkedéseket hoznak – hatalmi felhatalmazottságukra hivatkozva –, vagy éppen a koronavírus okozta rendkívüli helyzetet kihasználva. Nem hallhattunk arról az operatív törzs egyetlen beszámolójában sem, hogy vigyázzunk: a kormány ürügyként használja fel a veszélyhelyzetet, és teljes mértékben maga alá akar gyűrni bennünket. (A bennünk alatt most nem csak az újságírókat értem.) Hát hogy is tehetne ilyet a miniszterelnök alá rendelt törzs, amivel nem azt mondom, hogy nem fordult meg a fejükben, de szólni úgysem mernének.

Mint ahogy az ellen sem emelnének kifogást, ha értesülnének egy-egy olyan tranzakcióról, amely vigyáz arra, hogy minden elemében megfeleljen a törvényeknek – legalábbis a mostani kormány törvényeinek –, valójában azonban beleilleszthetők lennének egy új, egy hatodik kategóriába, és amelyek azt üzenik: a vírusfertőzés alatt, a hamiskártyázás zavartalanul folyik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése