2020. március 27., péntek

MÉSZÁROS LŐRINC MILLIÁRDOS HASZNÁT A MAGYAR NÉPNEK KELL FIZETNIE

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.03.27. 

Az állam megvette Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőmű többségét 17, 4 milliárdért. Lapértesülések szerint, a felcsúti gázszerelő ezért a cégért korábban 6-8 milliárdot fizetett, s közben az erőmű céltartalékából közel 10 milliárdot osztalékként ki is vett. Az üzlet hátteréről Holoda Attila energia-szakértőt kérdeztük.

Ha jól számolom, akkor ezzel a tranzakcióval közel 20 milliárdos haszna lehet Mészáros Lőrincnek. Ez a szokványos nyereség egy elavult, széntüzelésű erőmű esetén?

Ennél még nagyobb is lehet Mészáros nyeresége, mert a cégben volt 35-40 milliárdos céltartalék is, amit elsősorban jövőbeni kötelezettségekre tettek félre. Ugyanis miután itt valóban egy elavult szénerőműről van szó, szükség lesz az új, környezetvédelmi előírások szerinti modernizálására, bányabezárásokra, illetve elbocsátások esetén, a végkielégítések fizetésére. Ezen kívül, az úgynevezett CO2 kvótára is tartalékolni kell, ami ugyancsak drága mulatság. Erre tett félre a korábbi tulajdonos, a német cég egy jelentős összeget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.