2020. március 14., szombat

SZABAD SZEMMEL: JÓVAL TÖBB FERTŐZÖTT LEHET MAGYARORSZÁGON, MINT AMENNYI A HIVATALOS ADATOKBAN SZEREPEL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.03.14.


Der Standard 

Orbán Viktor szerint külföldiek és Soros hozták a vírust Magyarországra, vagyis a politikus megint jól kiosztotta az érintetteket. Csak éppen a turistákat és a hazatérő magyar vendégmunkásokat idáig nemigen vizsgálták, de a kormány a nyílt társadalmat bírálja. Látszatra persze nem is rossz a helyzet, hiszen csupán 19 fertőzöttet tartanak nyilván, ám mivel idáig kevesebb mint 900 embert teszteltek – Ausztriában ennek a tízszeresét – szakemberek szerint a valós szám ennél jóval nagyobb lehet. A jobboldali-populista miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjúban nevezte meg, hogy idegenek hurcolták be a bajt. Az igaz hogy a kórokozót elsőként két iráni diáknál mutatták ki, de előttük senki mást nem ellenőriztek. Aki maga jelentkezett a tesztre, azt elhajtották, ideértve Észak-Olaszországból, illetve Dél-Tirolból visszaérkező magyar munkavállalókat. De ifjabb Lomnici Zoltán, Orbán propagandistája, az álcivil, a kormány által pénzelt CÖF egyik szóvivője egészen odáig ment, hogy azt írta: a vírus gyorsabban terjed a bevándorló országokban, ami igazolja a magyar migrációs politikát. Vagyis szerinte teljesen kudarcot vallott a Soros által vallott nyílt társadalom. Arról nem tudni, hogy az általa említett kategóriába tartozna a nehéz helyzetben lévő Kína, Dél-Korea vagy Irán, így a kijelentést lehetne akár gyámoltalan propaganda próbálkozásnak tekinteni. Ám az derül ki belőle, hogy Orbán és az emberei még mostani állapotok közepette is az „illegális migránsokat” és Sorost teszik felelőssé a világ összes bajáért.

Yaho/AFP 

A Bizottság elnöke nem tartja jó ötletnek, hogy egy sor tagállam, így Magyarország, Ausztria, Szlovénia és Csehország hatályon kívül helyezte a schengeni rendszert és ismét ellenőrzést vezetett be a határon. Von der Leyen utalt arra, hogy a WHO szerint bizonyos kontroll jogos ugyan, de a határok hermetikus lezárása nem a legjobb módszer. Inkább azt kellene vizsgálni, akár a határátlépéskor, akár már később, az ország területén, hogy az érkezők nem fertőződtek-e meg. Mint mondta, az intézkedéseknek arányosaknak kell lenniük. Ugyanakkor bejelentette, hogy Németország és Franciaország – Brüsszel kérésére – feloldotta a védőfelszerelések, így a maszkok kivitelének tilalmát. A politikus egyúttal egy sor lépést ismertetett a járvány súlyos gazdasági következményeinek enyhítésére és minden lehetséges segítséget megígért a legnehezebb helyzetben lévő Olaszországnak. Utóbbi mindenekelőtt az jelenti, hogy fel nem használt alapokat csoportosítanak át, illetve a római kormány felhatalmazást kap az üzleti élet támogatására, ami magában foglalja a költségvetési, illetve az államháztartási hiány korlátjának átlépését is. Ez utóbbi vonatkozik a többi tagországra is, tehát hogy tetszés szerint emeljék kiadásaikat. Most minden szem a pénzügyminiszterek hétfői tanácskozására irányul, annál is inkább, mert egy EU-illetékes szerint növekedés helyett gazdasági visszaesés várható az unióban.

Bloomberg 

Még alig adta meg a szlovén parlament a felhatalmazást az új, nacionalista, bevándorlásellenes kormány megalakulásához, a belügyminiszter máris azt javasolta, hogy a koronavírus-járvány miatt építsenek kerítést a horvát határon. Mint mondta, meg kell állítani a kórokozót, valamint a bevándorlókat is. Ha végrehajtják a kezdeményezést, akkor követik a Jansa miniszterelnök szoros szövetségesének számító Orbán Viktor ötletét, aki 5 éve ugyanezt csinálta a szerb határon, és rendszeresen összecsap az EU-val a jogállam lebontása miatt. A kabinet megbízatása azt jelenti, hogy újabb országban veszi át a hatalmat egy bevándorlás-ellenes populista, éppen akkor, amikor a koronavírus okozta válság azzal fenyeget, hogy lehetetlenné válik szinte még a mindennapi élet is. A szlovén Gazdasági Intézet máris a felére, 1,5 %-ra vette vissza idei növekedési előrejelzését. A pénzügyi tárca gazdája pedig jelezte, hogy nagyon hamar felülvizsgálhatják a költségvetést. Máris iskolák és üzemek zártak be, utazási korlátozásokat vezettek be. Jansa úgy nyilatkozott, hogy ekkora válság még nem volt az országban 1991, a függetlenség kivívása óta.

Spiegel 

A volt olasz miniszterelnök arra figyelmezteti az európai kormányokat, hogy ne vesztegessék az időt, és ne kövessék el ugyanazt a hibát, mint Olaszország, mert a vírus nem ismer határokat. Renzi szerint a ragály éppen azért tudta legázolni az olaszokat, mert a hatalom lassan és nem elég határozottan reagált. Kezdetben még ment a vita, hogy mit is kellene tenni, északon több kormányzó, illetve polgármester is azt hangoztatta, hogy nem kell túlzásokba esni az ellenlépésekkel. De azután az egyre több megbetegedés mindent felülírt. Úgy hogy most már az a tét, nehogy mindenki ágynak essen, mert akkor összeomlik az egészségügy. Az általa alapított, és Rómában koalícióban kormányzó Italia Viva vezetője azt mondja, a dolgok már odáig jutottak, hogy gyakorlatilag megbénult az ország élete, de nem maradt más választás. Mindent be kellett zárni. Csak éppen félő, hogy napokon belül ugyanilyen mértékű lesz a fertőzés a németeknél és a franciáknál is. Olasz földön a legfontosabb most az, hogy a családoknak segítsenek, mert különben a legtöbben a hónap végéig nem húzzák ki. Megőrülnek attól, hogy nem dolgozhatnak, és így nem kereshetnek. A mozgásszabadságot még sosem korlátozták ilyen mértékben. Ebben a helyzetben félre kell tenni a politikai vitákat, össze kell tartani. A gazdaság persze óriási gyomrost kap, de elsősorban a kisvállalkozásokat kell túljuttatni ezen a szakaszon. Ami Európát illeti, Renzi azt tanácsolja, hogy mindenekelőtt szavatolják a bankok fizetőképességét. Azonban a válság az EU továbbfejlesztésére, és arra is alkalmat kínál, hogy elgondolkodjanak a földrész jövőjén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.