2020. április 29., szerda

A MAGYAR GAZDASÁG JÖVŐJÉT IS DERÉKBA TÖRI A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

PORTFOLIO
Szerző: ZSOLDOS ÁKOS
2020.04.29.


Az épphogy éledező vállalati digitalizációt szintén derékba törte a járvány. Az információs és kommunikációs ágazat vállalatai maguk is visszaesésről számoltak be, az elmaradó informatikai beruházások pedig - jobb esetben rövid távon - kihatnak a potenciális GDP-re is. Az ágazat többi alágazatában nagyon vegyes képet látunk: a kiadói tevékenység teljes leállást él meg, a távközlés ezzel szemben pörög. A koronavírus magyar gazdaságra gyakorolt hatását bemutató cikksorozatunk jelenlegi állomása az információs és kommunikációs ágazat.

...Magyarország a koronavírus-járvány előtt sem számított digitális éllovasnak, az informatikai célú beruházások csak most kezdtek szárnyra kapni. A koronavírus miatt a termelésüket leállító vállalatok az elbocsátások és az általános költségcsökkentés mellett aligha az informatikai beruházásokra fordítanak – azok a vállalatok, amelyek mégis megteszik ezt, a jövőben nagy versenyelőnnyel indulhatnak. Az információs és kommunikációs ágazat fejlesztései segítik a vállalati versenyképességet és a hatékonyságot, így fontos tudni, hogy milyen hatást fejt ki rá a koronavírus.

Cikksorozatunkban a koronavírus-járvány ágazati hatásait vizsgáljuk Magyarországon, elsősorban a szereplők beszámolói alapján. Korábbi cikkeinkben makrogazdasági szempontból foglalkoztunk a válság kereskedelemre, turizmusra, szállítmányozásra, mezőgazdaságra, iparra, pénzügyi szektorra gyakorolt hatásaival, és kitértünk a közszférát felölelő gazdasági ágazatokra, valamint a háztartásokra is. Most az információs és kommunikációs ágazatot vizsgáljuk meg.

Az információs ágazat súlya a GDP-n belül nem kiugró, de ahogy azt már fent is írtuk, és ami igaz több másik ágazatra (például a pénzügyi szektorra), az itt is elmondható: beágyazottsága és a fejlesztések hatékonyságjavító jellege miatt a digitális ágazat szerepe a többi ágazatra nézve is meghatározó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.