2020. április 11., szombat

AMERIKÁBAN RAGADVA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.04.11.


Kevés kínosabb dolog van annál, amikor külföldiként az ember nem csak a munkáját veszíti el az Egyesült Államokban, hanem a vele járó munkavállalói vízumot is. Ráadásul jelen helyzetben az országot elhagyni is szinte reménytelen vállalkozás.

Az egész világot jellemző felfordulás idején nem olyan ritkaság, hogy az ember elveszíti a munkáját, az Egyesült Államokban sem, ahol brutális iramban rugdossák ki az embereket a cégek.

Van a munkavállalóknak egy csoportja, amely nem csak a munkáját veszíti el, hanem vele a legális amerikai tartózkodást lehetővé tévő H1-B vízumát is. Ráadásul mivel szinte lehetetlen elhagyni az országot, ebből még nagyon komoly jogi bonyodalmak és kellemetlenségek is származhatnak – a kínaiak esetében mindenképpen – írta a CNN.

Munka, lakás - minden borult a semmibe

Tang Csen például 2014 óta él és dolgozik az Egyesült Államokban. H1-B vízuma idén jár le, így aztán az utazási cég, melynél szoftverfejlesztőként dolgozik a pennsylvaniai Fort Washingtonban, időben megkezdte nem könnyű eljárást, hogy megkaphassa a zöldkártyát.

A 33 éves nőben fel sem merült, hogy bármi gond lehet, olyannyira, hogy már lakást is vett magának Amerikában. Csakhogy a járvány miatt kirobbant válságban a cég március 13-án kénytelen volt elbocsátani (turisztikai cégként nem ez a legjobb időszak), ő pedig nem csak a munkáját és a fizetését veszítette el, de a vízumát is.

No és elveszítette az esélyt a zöldkártyára is, hiszen (most már csak volt) munkaadója nyilván nem fog ezzel foglalkozni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.