2020. április 11., szombat

SÖTÉT JÖVŐ A VENDÉGLÁTÁSBAN – A LEGTÖBBEN AZ ÉTELEK KISZÁLLÍTÁSÁVAL VÉSZELNÉK ÁT A NEHÉZ IDŐSZAKOT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LATYÁK BALÁZS
2020.04.10.


A magyar vendéglátásnak nem ezek a hetek jelentik az aranykort. A járvány megfékezésére bevezetett kijárási korlátozásból adódóan ugyanis a legtöbb vendéglátóhely bezárt vagy éppen kapkodva keresi a kibúvót a teljes redőnylehúzás alól. Számukra egyetlen út tűnik járhatónak, mielőbb át kell állniuk az elvitelre alkalmas ételek kiadására és szállítására. Az összes többi étteremnek viszont – Orbánnal szólva – kampó.

– A járvány megjelenése után drasztikusan, csaknem 60 százalékkal csökkent éttermünk forgalma, már nem is fogadhatunk helyben fogyasztó vendégeket – mondja Magyar Gyula. Ő az óbudai Kerék Vendéglő tulajdonosa. Az étterem még az 1900-as évek elején nyitotta meg kapuit, az akkor kocsmaként üzemelő üzlet két kisebb helyiségből állt, a söntésből és egy különteremből. A vendéglátóhely a kezdetektől rendelkezik melegkonyhával. A törzsközönséget a századforduló időszakában a közeli kalapgyár munkásai és a környék lakosai alkották, mára maradtak az utóbbiak, persze csak járványmentes időben. Magyar Gyula 2012-ben került az étterem élére, s rögtön egy arculatváltással kezdte a munkáját, ezzel átalakult a kerthelyiség és az ételkínálat is. Az étterem mára Óbuda meghatározó vendéglátóhelyévé vált.

Összesen három nyugdíjas és ugyanennyi nyugdíjközeli munkatárssal dolgoznak, ám kétharmaduk jelenleg kényszerpihenőn van, mondja a tulajdonos, de rögtön hozzá is teszi: náluk csak a nyugdíjas dolgozóknak nem jár semmilyen juttatás, az állományban lévők most is a teljes bérüket kapják.

– Volt, akit el kellett bocsátani a rendkívüli helyzet okán?

– Szerencsére nem, nálunk csupán egy szakács mondott fel, de ő önszántából ment el.

Magyar Gyula úgy látja, hogy a mostani helyzetnél már nem jöhet sokkal rosszabb, a vendéglátósok elérték a gödör alját. Az viszont szerinte még okozhat gondot, hogy a szabályok kéthetente módosulnak, és még nincsenek kialakult előírások arra, hogyan végezzék a munkájukat a vendéglősök, milyen szabályoknak kell megfelelniük ebben a helyzetben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.