2020. május 11., hétfő

A KARANTÉN NEM AZ OLVASÁSRÓL SZÓL: HATALMAS VISSZAESÉS A KÖNYVPIACON

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2020.05.11. 


Magyarország egyik vezető könyvkereskedője, a Líra Csoport március 27-én zárta be mintegy száz könyvesboltból álló hálózatát a kijárási korlátozás miatt. A cégcsoport éppen egy nappal előtte vágott bele egy olyan kísérletbe a Facebook-oldalán, amelytől azt remélte, hogy mérsékelni fogja a járvány miatt keletkező veszteségeit.

A Líra kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián közel fél órán át beszélgetett élő videóban az egyik legismertebb kortárs magyar íróval, Grecsó Krisztiánnal. A videót 14 ezren látták, és azóta Nyáry – vagy egy kollégája – minden hétköznap beszélget magyar írókkal. Elsősorban arról kérdezik őket, hogy hogyan telnek napjaik a karanténban vagy milyen olvasmányokat ajánlanak.

Grecsó mellett szerepelt a sorozatban Spiró György, Závada Pál vagy éppen Bereményi Géza. A videók nézettsége jellemzően 5 és 20 ezer között mozog, a New Yorkban önkéntes mentősként dolgozó Röhrig Gézával készült beszélgetést pedig mintegy 100 ezren látták.
„Érezhető, hogy a beszélgetések után elkezdik keresni a szerzők könyveit, vagy azokat, amelyeket javasolnak” – mondta Nyáry Krisztián, aki szerint a plakátokat, bolti elhelyezéseket vagy a kirakatot most hasonló online eszközökkel próbálják pótolni. A négy órakor kezdődő videóknak sok törzsnézője lett, számukra stabil délutáni programmá váltak a beszélgetések...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.