2020. május 7., csütörtök

ÁLLAMTITKÁR-DÖMPING

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2020.05.07.


Nemcsak az országgyűlési képviselők fizetése emelkedett meg a közelmúltban: az államtitkárok is több pénzt kapnak. Jelentősen nőtt az államtitkárok fizetése – a kormány honlapjára még március végén kikerült adatok alapján. Azoknak a tisztségviselőknek, akik csak ilyen posztot töltenek be, bruttó 1 296 300 forintról 1 750 000 forintra emelkedett a bére. Ez 35 százalékos növekedést jelent. (hvg.hu)

Szeretném rögtön leszögezni, hogy nem a hivatali bérek nagyságáról fogok írni. Azon sem moralizálok, hogy „sportszerű” dolog-e 35 százalékos bérfejlesztést kiosztani most az államtitkároknak, amikor emberek százezrei csökkentett bérért fognak dolgozni hónapokig, és számosan az utcára kerülve, pillanatok alatt, semmilyen jövedelemmel nem rendelkeznek majd. Azt is szó nélkül hagyom, hogy a képviselői mandátummal rendelkező miniszterek bruttó 3 millió forintot meghaladó jövedelmet kapnak a jövőben. Ezzel mind nem foglalkozom, holott azért erről is lehetne értekezni.

A 2009. tavaszán induló Bajnai kormányban a miniszterek, az államtitkárok és a helyettes államtitkárok száma összesen 85 volt. 2020. tavaszán a helyzet a következő: 14 miniszter, 57 államtitkár és 113 helyettes államtitkár, együttesen 184 fő, azaz több mint a duplája az egy évtizeddel ezelőttinek. Ehhez hozzáadódik még 8 miniszterelnöki biztos, 16 miniszterelnöki megbízott, 19 kormánybiztos és 14 miniszteri biztos. Látható, hogy a végrehajtó hatalom csúcsain rendkívül dinamikusan emelkedett a létszám, és ennek a mennyiségi növekedésnek – a magas béreken túl – igen erős hatása lett az intézményrendszer struktúrájában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.