2020. május 11., hétfő

JESZENSZKY GÉZA: „VOLT MÁR ERŐSEBB A KÜLÜGYI GÁRDA"

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: B. SIMON KRISZTIÁN
2020.05.11.


Nem lehet az a célunk, hogy Magyarország összeszerelőüzem maradjon, ahol betanított munkások dolgoznak nyugati cégek termékein – mondja Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter, akivel az EU-ról, Trumpról és a magyar külpolitikáról beszéltünk.

Narancs.hu: Az Európai Unió lassú kezdés után számos tabudöntögető lépést tett meg annak érdekében, hogy csökkentse a koronavírus-járvány következményeit. Átmenetileg felfüggesztette a maastrichti kritériumokat, százmilliárd eurót tesz bele egy páneurópai, munkanélkülieket támogató alapba, és még sorolhatnánk. Hogyan értékeli, ami eddig történt?

Jeszenszky Géza: Én leginkább a gőzmozdonyhoz hasonlítanám az Európai Unió működését: az is lassan indul, de ha már beindult, akkor rendkívül erős. A jelen helyzetben azért is volt kicsit lassú a reakciója, mert eleinte nem lehetett látni, hogy mennyire lesz súlyos a járvány, s az se volt kezdetben világos, hogy mit tud az EU ebben a helyzetben tenni. Figyelembe kell ugyanis venni, hogy az EU belátható időn belül nem lesz egy szuperállam. Van ugyan egyfajta kormánya, de nem tud gyorsan cselekedni, és egy csomó kérdésben nincs is jogköre. Nem tud például kijárási tilalmat vagy tesztelést elrendelni.

Arra van csak lehetősége, amire a lisszaboni szerződés és más dokumentumok felhatalmazzák. Viszont azt láttuk, hogy ezen kereteken belül megtette, amit csak tudott: egy ideig például úgy tűnt, hogy az uniós tagállamok leállítják vagy komolyan lassítják majd az országok közötti kamionforgalmat – ami akár súlyos élelmiszerellátási problémákhoz is vezethetett volna –, Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke kellett ahhoz, hogy ennek elejét vegye. Még ha formálisan csak annyit tudott tenni, hogy kéréssel fordult az uniós kormányokhoz: változtassanak ezen a helyzeten. Míg a válságkezelést eleinte az egyes kormányok önző lépései jellemezték, közben egyre nyilvánvalóbb lett, hogy egy járvány esetén egységes fellépésre lenne szükség.

Narancs.hu: És tényleg megtanulták ezt a tagállamok?

JG: Ezt majd akkor fogjuk látni, ha a nehezén már túlvagyunk. Ha minél többen fejezzük ki azt az óhajunkat, hogy az EU képes legyen váratlan veszélyhelyzetekre gyorsan reagálni, akkor akár el is indulhat valami a megfelelő irányba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.