2020. május 14., csütörtök

MI LESZ A NYUGATRÓL A JÁRVÁNY MIATT HAZATÉRT VENDÉGMUNKÁSOKKAL

HVG ONLINE
Szerző: LENGYEL MIKLÓS
2020.05.14.


Kelet- és Közép-Európa több millió vendégmunkást exportált, mióta csatlakozott az Európai Unióhoz 2007-ben. A koronavírus-járvány miatt közülük több mint 1,3 millióan tértek vissza hazájukba. A nyitás után visszamehetnek-e? Egyáltalán vissza akarnak térni Európa nyugati felére, ahol rohamtempóban növekszik a munkanélküliség?

A vasfüggöny lebontása óta a legnagyobb gazdasági válság fenyegeti azokat az egykori szocialista országokat, melyek az Európai Unióhoz csatlakoztak - állapítja meg a Bloomberg. A munkanélküliség gyorsan növekszik, de lassabban mint Nyugat-Európában. Emiatt sokan nem tudnak és nem is akarnak visszatérni.

A 37 éves Mihaela Danaila egy idős hölgyet gondozott Itáliában, ahol elsőként tört ki a koronavírus-járvány. Az idős nő a vírus áldozata lett, a román vendégmunkás hazasietett, mert megszűnt a megélhetése. Most nem is akar visszamenni: "külföldön nehéz az élet. Ha itthon találok munkát, akkor maradok Romániában" - mondta a Bloomberg tudósítójának.

Bukarestben felmérték: a hazatért vendégmunkások egyharmada aktívan keres állást. A liberális kormányzat is igyekszik támogatni azt, hogy a hazatérés végleges legyen. A munkaerőhiánnyal küszködő mezőgazdaságban meghirdettek egy programot: 40 ezer eurós támogatást kaphat egy vállalkozó szellemű romániai polgár, ha agrárvállalkozást indít. Persze a támogatásnak rengeteg feltétele van, és ennél is nagyobb gond, hogy a vendégmunkások többsége nem kíván a mezőgazdaságban dolgozni.

"Számunkra prioritás , hogy itthon tartsuk a vendégmunkásokat. Korábban sok ágazatban arról panaszkodtak a vállalkozók , hogy nincs munkaerő. Most megjöttek a vendégmunkások, nekünk pedig beruházásokkal kell támogatnunk a vállalkozókat, hogy itthon tarthassuk őket" - hangsúlyozta Románia pénzügyminisztere, Florin Citu.

Persze vannak olyan munkakörök, melyekben nem találni hazai munkaerőt: ilyen például a spárgaszedés. Az ehhez hasonló nehéz fizikai munkát sok nyugat-európai államban stratégiai fontosságúnak minősítették, így vált lehetővé a vendégmunkások importja elsősorban Romániából és Bulgáriából a termés megmentése érdekében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.