2020. május 11., hétfő

PÉNTEKTŐL BUDAPESTRE KELL SZÁLLÍTANI MINDEN SÚLYOS ÁLLAPOTÚ KORONAVÍRUSOS BETEGET, HA SZÁLLÍTHATÓ

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2020.05.11.


Az egészségügyi vezetés és az operatív törzs rendszeresen péntek délutánokon, vagy éppen három napos ünnep előtt este ad ki fontos utasításokat. Aki életében megfordult már legalább egy alapszintű menedzsertréningen, az tudja, hogy a vezetés akkor időzít péntek délutánra, pláne estére bejelentést, ha azt akarja, hogy a dolgozóknak már ne legyen idejük a munkahelyen reagálni rá. Ha meglepetésszerűen, agresszívan akarnak átvinni valamilyen döntést. Például az elbocsátásokat ezért szokták ilyen időpontokban intézni.

Hogy egy komoly járványhelyzet közepén az egészségügyi vezetés miért úgy kommunikálja a döntéseit, hogy a dolgozóknak esélyük se legyen fölkészülni a hétvége előtt – rejtély. Most hétvégén két fontos rendelkezés is jött.

Az egyik az éppen május 4-én kiadott egészségügyi újraindítással kapcsolatos, illetve annak gyengítése. Visszavontak egy nyilvánvalóan életszerűtlen, végrehajthatatlan utasítást: immár nem teszik kötelezővé a beteg légútbiztosítása (intubálása) előtti koronavírustesztet (PCR-t). (Ezzel az előző bejegyzésben foglalkoztam.)

Ebben a rendelkezésben, mint írják, a szakmai kollégiumok átgondolták az eljárásokat, így sok eddig életveszélyes protokollt írtak át.

Azonban így is benne maradt az eljárásrendben a hospice-palliatív ellátás keretében a maszkos lélegeztetés, valamint a neonatalógiai ellátásban a légúti leszívás, vagy a lélegeztetés minden formája. Tehát ezen beavatkozások előtt PCR-tesztet kellene végezni. Dehát az ember nem tervezetten akar maszkkal lélegeztetni, vagy koraszülötteket lélegeztetőgépre rakni, légúti váladékot sem viccből, vagy passzióból szívna le az orvos, hanem azért, hogy a beteg meg ne fulladjon.

Tehát a módosított eljárás sem sikerült, de hátha lesz majd harmadik kiadása is a miniszteri levélnek.

Amire levonul a járvány, talán sikerül kitalálni a szakmailag megfelelő eljárásrendet.

A másik rendelkezés merőben új információkat tartalmaz, és ez érkezett az ellátókhoz hamarabb, mert még voltak oly' kedvesek péntek délután kiküldeni. Ezt a levelet Müller Cecília jegyzi és Kásler Miklós EMMI miniszter hagyta jóvá.

Ebben az áll, hogy a beutalási rend megváltozik május 8-tól (ne felejtsük, a levelet szintén május 8-án írták meg, és aznap délután küldték ki), az alábbiak szerint:

A koronavírus (2019-nCOV) fertőzés jellege és tünetei alapján a továbbiakban – kapacitásai mértékéig – a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (továbbiakban DPC – a szerk.), valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet látja el a középsúlyos és kritikus állapotú, szállítható betegeket. A gyanús és igazolt, fent említett rizikócsoportba tartozó új, illetve szállítható állapotú kezelt betegeket – telefonon történt előzetes egyeztetést követően – a szabad kapacitások mértékéig a Dél-pesti Centrumkórház- Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe, vagy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell szállítani.”

Tehát: az ország egész területéről ebbe a két intézménybe kell szállítani a koronavírusos betegeket, akik súlyos, vagy kritikus állapotban vannak. Azaz ide kell eljuttatni a lélegeztetett, szállítható állapotú betegeket, akár még az egyetemi klinikáról is.

Ez szakmailag sincs rendben. Nagyon nincs:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.