2020. június 28., vasárnap

A LÁZADÁS KÖLTSÉGES DOLOG

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY
2020.06.27.


Amikor jól megy a gazdaságnak, jól megy az aktuális kormánynak is. De vajon a legszegényebb rétegek miért nem fordulnak el a kormánypártoktól? Mi a Fidesz-titok?

Az ellenzék láthatóan nem találja a Fidesz népszerűségének ellenszerét. Az pedig egyenesen érthetetlen, hogy a legrosszabb sorban élők, a legszegényebbek miért nem lázadnak, miért nem elégedetlenkednek. Sőt, ebben a körben a legnépszerűbb a kormánypárt. A gazdasági szavazás motivációit kereste a 21 Kutatóközpont, a felmérés eredményeit Róna Dániel politológus, közgazdász osztotta meg a hallgatókkal.
Az nem csak Magyarországon jellemző, hogy jó gazdasági periódusban stabil a kormánypártok helyzete, támogatottsága. Például 2018-ban is jól állt a konjunktúra index, ennek minden bizonnyal köze van a Fidesz újabb kétharmadához. A legszegényebb emberek is úgy érezhették, hogy a saját helyzetük nem romlott, nem is fog. Ilyenkor az ember nem lázad, mert az költséges dolog. Különösen az, ha valaki közmunkás. A kutatók azt tapasztalták, hogy a népes közmunkás rétegre erős nyomás nehezedik, különösen ott, ahol fideszes a polgármester. Nem erőszakra kell gondolni, csak egzisztenciális bizonytalanságra. Az „ostor és mézesmadzag” politikának számos változata van – jegyezte meg Róna Dániel.

A Fidesz támogatottságában nagy szerepet játszanak a médiaviszonyok, a valódi hírekhez való hozzáférés lehetősége. Az alacsony státuszú rétegek ugyanis egymással versenyeznek, nem Mészáros Lőrinc gazdagodása izgatja őket. Nekik a másik hajléktalan, vagy a migráns a vetélytárs, a Fidesz tehát jól választotta meg az ellenségeket. A szegény réteg a saját környezetéhez méri magát, míg a felső középosztály Nyugat-Európához. Az utóbbiban népszerűbb is az ellenzék.

A kutatás eredményeiből az is leszűrhető, hogy a sikeres politizáláshoz prioritásokat kell meghatározni. A fiatalokra például a Fidesz és a Jobbik figyelt, látszik is az eredmény. Vagy: a fideszes képviselők aránya a kormánypártnál 70-80 százalék, az ellenzéki pártoknál nagyjából 30, a kisebb településeken nem is nagyon tudnak teljesíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.