2020. június 1., hétfő

SZÉGYEN

TETT / MÉRCE
Szerző: NEFELEJCS GERGŐ
2020.06.01.


Múlt hét péntek hajnalban halálra szúrtak két fiatal fiút egy utcai verekedésben Budapest kellős közepén. Ez minden körülménytől függetlenül egy tragédia: a gyilkost elkapták, éppen betöltötte a tizennyolcat, és kinéz neki alsó hangon tizenöt év börtön, de a társai is súlyos büntetésre számíthatnak.

Csütörtök este kétezer fociszurkoló vonult fel a Deák térre megemlékezni az elhunytakról. A megemlékezéshez csatlakozott a Mi Hazánk, amely a cigánybűnözés ellen hirdetett demonstrációit az amúgy üres Országos Roma Önkormányzat épülete elé, cinikusan megemlékező menetnek titulálva azt, valamint a Betyársereg és a Légió Hungária. A rendezvény egy adott pontján percekig zengték több százan, hogy „igenis van cigánybűnözés”, mielőtt a szurkolók egy része rájuk nem szólt volna.

A rendőrség csak állt és nézett, de a Mi Hazánkos tüntetés több résztvevője ellen szabálysértési eljárást indítottak. Budapest főpolgármestere egy Facebook-posztban reagált, elítélve a „rasszista uszítást és a szottyos gyűlöletet”.

A rendezvény után éjszaka két férfit előállítottak közösség tagjai ellen elkövetett erőszak miatt, pár órával azután, hogy Toroczkai önbíráskodásra szólított fel.

Tragédia után botrány, botrány után pedig a szégyen.

A tragédiát nem kell ecsetelni, mert ez minden normális ember számára egyértelmű. A botrány érthető, hiszen a nyílt utcán elkövetett gyilkosság a belváros közepén ritka dolog, és a válság idején romló közbiztonság miatt amúgy is pattanásig feszült a helyzet. Az áldozatok szurkolók voltak, és nincs a világnak olyan pontja, ahol egy ilyen eseményt ne közös megemlékezés követett volna.

Csakhogy.

A szurkolók még alig adták ki a tájékoztatást, hogy a sajátjaik közül haltak meg ketten, a Mi Hazánk már belekezdett a hullarablásba. Nem csak a saját politikusuk hashtagjével(!) rakták ki az áldozatok arcát, hanem a hozzájuk köthető elemi.hu, a kuruc.info és a vadhajtások is leközölte a gyilkos Facebook profilját, köztük olyan szelfiket, amelyeken cigányok közt láthatóak, azt írva, hogy ez a banda gyilkolt a Deákon, ezzel megágyazva annak a dumának, hogy itt cigányok gyilkoltak magyarokat.

Ezzel azonban az a baj, hogy ez nem igaz.

Az elkövetők is ugyanolyan „fajmagyarok” voltak, de ezeket a képeket napokon belül több százezren látták (csak a vadhajtások posztja akkora elérést produkált, mint anno az ördög ügyvédje blog), s míg a legtöbb nagy médium hallgatott az ügyről (a Mércén lejött lelkiismeretesen két cikk, a Blikk és a Bors pedig ezekben a napokban dagonyáztak a szaftos részletekben), addig a kommentmezőket elöntötte a rasszista fröcsögés és uszítás, és még Ábrahám Róbert vlogger is a cigányok nevében szégyenkező videót töltött fel, amit felkapott a jobboldali média, alátámasztandó a narratívájukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.