2020. június 1., hétfő

TRUMP HAMIS VÁDASKODÁSA ÉS A RENDŐRI ERŐSZAK SÚLYOSBÍTJA A HELYZETET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.06.01.


Amerikában elszabadultak az indulatok, ebben a pillanatban megfékezhetetlennek tűnik a fekete George Floyd rendőr általi meggyilkolása miatt kitört lázadás. Az eseményeket kordában lehetett volna tartani, ha a rendőri vezetés határozottan elítéli a fehér rendőr által elkövetett brutális gyilkosságot. Elhatárolódik tőle, és az állományt nagyon keményen a törvények betartására inti. Ennél is fontosabb lett volna, hogy a Fehér Ház megfelelően kommunikáljon. Az elnök határozottan ítélje el a történteket és értsen egyet a tiltakozók felháborodásával.

Ehelyett három napot kellett várni, hogy az elkövetőt egyáltalán őrizetbe vegyék. Az ügyész arról kezdett el beszélni, hogy egyes felvételek szerint szabályos volt a halálos végkimenetelű rendőri intézkedés, ahol egy megbilincselt, fegyvertelen, magatehetetlen fekete férfi nyakára térdelt a fehér rasszista rendőr, és az áldozat könyörgése ellenére addig szorította a nyakát, amíg meg nem halt. Társa ezt végignézte. Trump az első perctől kezdve “szélsőbaloldali” és “antifasziszta” csoportok provokációjának nevezte a spontán tiltakozásokat, ami csak fokozta a felháborodást és egyre nagyobb erőszakot váltott ki.

A válság békés megoldásának egyetlen módja az lenne, ha az elnök, a kormányzat, a rendőri vezetők elismernék, hogy a tiltakozást egy jogos felháborodás váltotta ki, elítélnék a rendőr által elkövetett gyilkosságot, elítélnék a rendőri rasszizmust, a feketék ellen elkövetett gyilkosságokat és erőszakot, majd példás büntetést követelnének és helyeznének kilátásba. Ez az egyetlen útja annak, hogy lecsillapítsák a tömeget és véget vessenek az erőszaknak. A tiltakozás is azért indult, hogy legyen vége a feketék megfélemlítésének és rendőri terrorizálásának. A mostani gyilkost pedig vonják keményen felelősségre, ne kenjék el az ügyet, és ne az áldozatot hibáztassák.

Trump tökéletes alkalmatlanságát bizonyítja, hogy az ellenkezőjét teszi annak, mint amit egy elnöknek tennie kellene. A rendőri erőszakot fokozza, még újságírókat is megtámadnak, és bőszítik a tömegeket. A kormányzókat is kemény fellépésre szólította fel, és a jogos felháborodást, tiltakozást is szélsőbaloldali támadásnak, provokációnak állítja be. 

A jogos tiltakozást alaptalanul azonosítja a túlkapásokkal, hogy a zavaros helyzetet kihasználva egyes helyeken a fellázadt tömeg rombolásba és fosztogatásba kezdett. Ez még inkább olaj a tűzre, mert ezzel Trump nyíltan kétségbe vonja a rendőr által elkövetett gyilkosság motívumait, tényét és a jogos felháborodást, ami ezt kíséri...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.