2020. június 12., péntek

VARGA JUDIT ÉS CSÁNYI SÁNDOR IS KURATÓRIUMI ELNÖK LETT AZ EGYETEMI ALAPÍTVÁNYOKNÁL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: MTI
2020.06.12.


Összeállt hat egyetem kuratóriuma, amelyeknél alapítványi kézbe adják a fenntartói jogokat. Bódis József államtitkár azt is bejelentette, hogy összeolvad a Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem.

Hat felsőoktatási intézményben már zajlik a modellváltás folyamata, hozzájuk hamarosan csatlakozik egy hetedik, emellett integrációkkal megújul az agrár-felsőoktatás is. Erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára beszélt csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bódis József azt mondta, hogy a hatékony és korszerű felsőoktatás a cél, a modellváltó intézmények alapítói és fenntartói joga a közvetlen állami kézből vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek. Az innovációs képesség fejlesztése, az üzleti világ felé lépés terén új helyzet áll elő – tette hozzá.

Augusztus 1-jétől

- az Állatorvostudományi Egyetem,
- a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem,
- a Miskolci Egyetem,
- a Neumann János Egyetem,
- a Széchenyi István Egyetem és
- a Soproni Egyetem vált modellt.

Hozzájuk csatlakozhat hetedikként a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

„A létrejövő alapítványok élén kuratórium áll, ezek tagjait pedig az alapján kérték fel, hogy értsenek az adott szakterülethez, a felsőoktatáshoz, illetve a kialakítani kívánt új világhoz, amely felé a felsőoktatási intézményeket kívánjuk vinni. A képzésen, az oktatáson túl tudományos és innovációs elvárás is megfogalmazódik. Az innováció tekintetében a magyar felsőoktatás alulteljesít
” – magyarázta Bódis József...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.