2020. július 26., vasárnap

A LEGFRISSEBB NARANCS LAPAJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2020.07.23.


MaNcs 32. évf. 30. sz. (2020. 07. 23.)

Interjú
„Konszolidálniuk kell a hatalmukat”

Lovasi András zenész, előadóművész

A zenész szerint a kormány azért halogatja az 500 főnél nagyobb létszámú koncertek tiltásának bejelenté­sét, mert valami jót is akar mondani a rossz mellett, de még nem találta ki, hogy mit. Mindemellett Demeter Szilárd könnyűzenei programjával nincs baj, és Bródy Jánost sem ítéli el, amiért felkereste a kormánybiztost.

VÉLEMÉNY

Antal Dániel
A holland fickó
Miért haragszik Mark Ruttére Orbán Viktor?

Orbánék új mumusa nem öreg, nem gazdag és nem zsidó, hanem középfiatal (1967-ben született), zsugori és holland. „Magyarellenessége” egyszerű fideszes propagandatermék, ami a jogállamisági követelmények figyelembevételét előíró uniós pénzköltési szabályokról próbálta elterelni a figyelmet.

Dawid Warszawski
Első Recep, a Hódító
A Hagia Sophia átalakítása és Konstantinápoly újbóli bevétele

Senkit nem lepett meg Recep Tayyip Erdo­ğan török elnök pár héttel ezelőtti bejelentése, miszerint megfosztja múzeumi mivoltától az isztambuli Hagia Sophiát, és visszaalakítja me­csetté – mely státuszt az egykori pravo­szláv bazilika 1453-ban nyerte el, mikor is II.

A szerk.
Kastélyom

Megnyílt végre a Botaniq Turai Kastély nevű szálloda, volt röhögni? Tényleg így hívják, különösen ez a Botaniq tetszik nekünk nagyon benne, teljesen jogos elnevezés a maga kicsit rusztikus módján, hisz a szállóhoz tartozik egy hatalmas ősfás park is, ahonnan az épület renoválása során valamiért nem is vágták ki az összes fát, tényleg csak néhányat.
A szerk.
Puska a falon

Most lesz-e, vagy nem lesz-e „jogállamiság mechanizmus”? És nyert-e Orbán Viktor, vagy nem nyert?

POLITIKA

Lakóparképítési láz a Balaton déli partján
Az utolsó szegletig

Balatonszéplak Siófok közigazgatása alá tartozó csendes, gazdagon fásított része, ahol az utóbbi évek során jelentősen átalakult a településkép. A korábbi fideszes önkormányzat nem szigorított az építési szabályokon, a mostani független városvezetés változtatna, de a már beépült részeken ez nem segít.

Időközi országgyűlési választás előtt a tiszaújvárosi-szerencsi kerület
Bebillenhet

Októberben borsodi választók dönthetnek arról, helyreállítják-e a Fidesz kétharmados parlamenti többségét, mivel a 6. számú országgyűlési választókerületben időközi választást tartanak a motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc mandátumáért.
Interjú
„Olyan, hogy egészségügy, már nincs”
Lantos Gabriella egészségügyi menedzser

Hogyan védekezett az állam a koronavírus-járvány ellen, és mire kell készülnie az egészségügynek a második hullám előtt? Lélegeztetőgépekről, ágyfelszabadításról, központosításról és arról beszélgettünk, miért vicc, hogy három miniszter is irányítja az egészségügyet.

KULTÚRA

tévésmaci
Kecskeföldön elemlámpa

tévésmaci
Kecskeöltöny: kezeslábas

Rádió
Szűk térben
Daltörténetek a Klubrádióban

Műfaji törvényszerűség, hogy a rádió alapvetően a dialogikus megszólalásban tud erős lenni, még a rádiós sportközvetítéseknek is általában az a legérdekesebb része, amikor a kommentátorok nem pusztán közvetítenek, hanem megvitatnak egy-egy helyzetet vagy közösen elemeznek izgalmasnak tűnő momentumokat.

mi a kotta?
Fújjad, leány, fújjad

A pandémia hatásai az emberi fülre
Hangtáj béke után

A koronavírus miatti vészhelyzet korai időszakában a nagyvárosokban a légszennyezettség radikális csökkenése mellett a csend volt a legáthatóbb pozitív változás. Budapesten az elmúlt évtizedekben egyszer lehetett ezt megtapasztalni: a taxisblokád alatt, 1990-ben.

rés a présen
„Lányokkal a Drive-on”
Szenteczki Zita rendező

Kiállítás
VikiHerceg a vasfüggöny mögül

Kiugrások és töréspontok, kötődés és rugalmas elszakadás, radikális ön­átformálás és tabusított életmozzanatok sora – Róna Viktor korjellemző pályafutása és a legendás balett-táncos emlékének szentelt új kiállítás korántsem csupán a hajdani rajongók és a tánctörténet mai búvárlói számára lehet érdekes.

Színház
Semmit nem teszünk
Christopher Hampton: Egy német sors

Joseph Goebbels gépírónője, Brunhilde Pomsel 2016-ban, 102 évesen adott interjút egy osztrák televíziós stábnak, a hosszúra nyúlt beszélgetésből könyv, majd monodráma készült, amelyet tavaly Londonban, a Bridge Theatre-ben, Jonathan Kent rendezésében mutattak be, az Oscar-díjas Maggie Smith játszotta Brunhildét.

Kiállítás
Csempészett közművelődés
Egymásra hangolva – A Magyar Nemzeti Galéria és a hetvenéves Budapest Bábszínház gyűjteményének találkozása

Sztárparádé címmel mutatta be első, felnőtteknek szóló előadását 1951 februárjában az akkor alig egyéves Állami Bábszínház.

Interjú
„Egy családi luxusproduktum
Lendvai Zsóka kiadóvezető

A bécsi Nischen Verlag az egyetlen külföldi kiadó, amely csak kortárs magyar szépirodalmat ad ki. Az alapító Lendvai Zsóka és Paul Lendvai célja már kilenc éve az, hogy német nyelven is minél többeknek megmutathassák a kiemelkedő kortárs magyar alkotásokat.

Könyv
Magyar virtus
Bajomi-Lázár Péter: A patrónusi-kliensi médiarendszer. Magyarorszá́g 2010–2018

Miért működik másképpen a média nálunk, mint Nyugaton?

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Uborkaszezon

étel, hordó
Lana Bistro
Légrády Sándor munkássága és a történelem
„Átitatva magyar levegővel”

A szocializmus éveiben nem volt olyan magyar állampolgár, aki ne látta volna legalább egy művét. A nevét azonban a bélyeggyűjtők kivételével kevesen ismerték.
Családfakutatás Magyarországon
Az idő egésze

A rendszerváltás óta a családfakutatás töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon, az érdeklődés pedig a digitalizációval és a széles körben elérhető genetikai vizsgálatok elterjedésével csak nő.

Magyarország a bányák földje
Kőleves nagykanállal

Hazánk valóságos nagyhatalom az építkezési és ipari célú ásványok bányászatában. Az állam is terjeszkedne az amúgy is NER-közeli vállalkozások által dominált szférában.

Interjú
„Visszafordíthatatlan folyamatokat indít el”
Kerezsi Klára kriminológus és Vaskuti András, a Kúria Büntető Kollégiumának bírája a Btk. szigorításáról

Júniusban egy hét különbséggel nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes két törvénymódosító csomagot, mindkettő szigorítaná a Büntető törvénykönyvet (Btk.).

Városfejlesztés, ahogy nem kéne: a Széllkapu projekt
A betonpark

A Széll Kálmán tér–Széna tér vidéke Budapest egyik urbanisztikai fekete lyuka: a Széllkapu projekt e környék rendezetlenségén segíthetett volna. A parkberuházásként reklámozott terület hónapok óta készen, ám egyelőre zárt kapukkal várja az augusztusra jósolt átadást.

BLOG

Sorozat
Be Like Mike
Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig

A sorozat magyar címe is árulkodó: Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig. Az ESPN és a Netflix közös gyártású, tízrészes dokumentumszériája az Egyesült Államokban egyszerűen The Last Dance címen futott, de a magyar nézőknek a gyártó már inkább a főszereplő nevével kívánta eladni a produkciót.

Film
Csúcsdísz
Maria Sødahl: Remény

Anjának, a negyvenes koreográfusnak szép karrierje, szerető családja, tágas oslói lakása és gyógyíthatatlan agytumorja van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.