2020. július 14., kedd

JOGÁLLAMI NONSZENSZ: MIÉRT VÉTÓZHATJA A JOGÁLLAMISÁG KÖVETELMÉNYÉT OLYAN ORSZÁG, AMELY SÉRTI A JOGÁLLAMISÁGOT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.07.13.


Aki az EU alapjait támadja, tagadja, sérti, aki nyíltan ellene szavaz, az elutasítja az Unió alapjait, és önmagát zárja ki az Európai Unióból.

Különös bája van annak, amikor az Európai Unió első fasiszta állama megvétózza azt, hogy az uniós hiteleket és támogatásokat a jogállamisághoz kössék. Ez nyílt bevallása annak, hogy elutasítják a jogállamiságot, és az Európai Unióból semmit nem kérnek, kizárólag a liberális jogállamok pénzét. Gyalázzák az európai liberális demokráciát, illiberális államot működtetnek, ami a jogállamiság tagadása. Az illiberalizmus egyenlő a jogállamiság és törvényuralom tagadásával. Ha az Európai Unió fundamentuma a jogállamiság, akkor Orbán jogállamiságot tagadó állama miért lehet még mindig tagja?

De a kérdések kérdése az, hogy egy jogállam miképp teheti lehetővé azt, hogy a jogállamiságot tagadó és minden elemében sértő ország megvétózza a jogállamiságra vonatkozó követelményeket? Európa fasisztái (Orbánnal az élen) azt hangoztatják, hogy Európa és az Unió válságban van, mert maga a jogállamiságra, a liberális demokráciára, az emberi és polgári jogokra épülő szisztéma van válságban. Ezzel szemben a válság mindössze annyi, hogy a jogállamok nem védik meg magukat a fasisztáktól és lehetővé teszik, ogy azok szabadon rombolhassák a szabad világot.

Ennek egyik markáns megnyilvánulása az, amikor Európa nem tudja a jogállamiság követelményeihez kötni az uniós hiteleket és támogatásokat, mert azt megvétózhatja egy olyan állam, amelyik tagadja és sérti a jogállamiságot. Aki ezt megteszi, normális esetben önmagát zárja ki nemcsak a finanszírozásból, hanem az uniós tagságból is. Mert ha a jogállamiság követelményét össze akarják kötni a pénzügyi támogatással, akkor az azt jelenti, hogy a jogállamiság az EU alapja. Aki az EU alapjait támadja, tagadja, sérti, aki nyíltan ellene szavaz, az elutasítja az Unió alapjait, és önmagát zárja ki az Európai Unióból.

Nevetséges macska-egér harc zajlik, ahogy Orbán és csicskásai bújócskáznak az Unió adminisztrációjával, azt bizonygatva, hogy Magyarország jogállam, miközben nyíltan elutasítják és megvétózzák, hogy a jogállamiság feltétel legyen a támogatásoknál. Ha be akarnák tartani a jogállami normákat, akkor miért szavaznának ellene? Milyen “demokratikus” ország az, amely a jogállamiság ellen szavaz, amely nem meri magát megméretnie annak kockázatával, hogy nem kap pénzt, ha könnyűnek találtatik? Ebben az esetben pedig nem bekeményítenek, nem arra törekszenek, hogy ezt a jogállami nonszentsz megszüntessék, hanem keresik a megoldásokat, hogyan tudnák a jogállamiság követelményét úgy megfogalmazni, hogy azok a fasiszták, akik nem tartják be, akik megvétózhatják, mégis valahogy becsússzanak és elfogadhatónak találják. Ami arra jó, hogy a nem jogállamokból is látszólag “jogállamokat” kreáljanak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.