2020. július 13., hétfő

LENGYELORSZÁG IS KETTÉSZAKADT

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2020.07.13.


A horvátországi Splitben este kilenckor – urnazáráskor – még hatórányi sorban álltak a nyaraló lengyelek a számukra biztosított szavazóhelyiségnél, hogy leadhassák voksukat – ez mutatja, hogy mennyire érezték a tétet – illusztrálta egy konkrét példával Gordon István Lengyelország-szakértő a lengyel elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójának kiemelkedően magas részvételi arányát. A Euronews tudósítása szerint a részvétel meghaladta a 68 százalékot – a kommunista rendszer bukása óta ez rekord. A jelenlegi elnök, Andrzej Duda nyert – elképesztően szoros arányban – a második fordulóban állva maradt kihívójával, a varsói főpolgármester Rafał Trzaskowskival szemben: 51.21 százalékkal 48.79 százalékkal szemben. Folytatódhat az eddigi kül- és belpolitika – pezsgőt bonthat Orbán, marad a lengyel-magyar Európa-ellenes tandem. És hogy kerül a képbe Karácsony Gergely? Cikkünkből az is kiderül.

A végeredmény még nem hivatalos, de a választási bizottság vezetője azért sietett bejelenteni a végeredményt, mert szerinte a maradék szavazatok összeszámlálása érdemben már nem fog változtatni ezen az arányokon – jelentette a Euronews. A 2015 óta regnáló elnök a nacionalista Jog és Igazságosság párt szövetségese, míg a varsói polgármester baloldali és liberális, aki változásokat hirdetett meg. Mint írják: nagyon leegyszerűsítve két nézet csapott össze: a Brüsszel-ellenes és a Brüsszel-párti.

Duda megválasztásával – a BBC szerint – folytatódik a lengyel igazságszolgáltatás ellentmondásos reformja, valamint az abortusz és a melegjogok elleni harc...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.