2020. július 13., hétfő

MERT A TERMÉSZET MINDANNYIUNKÉ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.07.13.


Magyarország lassan luxushotel nagyhatalom lesz, kár hogy ezért mi mindannyian fizetünk. Itt nem csak arra kell gondolni, hogy a mi pénzünkből építkeznek a kormányközeli „üzletemberek”, hanem arra, hogy akár természeti kincseinket, kulturális örökségeinket is minden gond nélkül tönkreteszik azért, hogy pénzhez jussanak. Jelen állás szerint a Balatont és a Velencei tavat is magáévá akarja tenni a hatalom, ami azt jelenti, hogy nem csak a már meglévő szállodákat és kempingeket szerzi meg, hanem azt is, hogy eddig nádas, fás területeket rombol le teljesen, hogy helyükön szállodákat, vagy lakóparkokat húzzon fel. A természet mindannyiunké, így magától értetődő módon abból nem tud pénzt csinálni magának a NER. Az országban lassan minden magántulajdonná tehető, hiszen a törvényeket úgy módosítják, ahogy azt megköveteli a befektető.

Jelen esetben a tatai Öreg-tó esete kicsit más, azonban itt is úgy épülne egy luxusszálloda, hogy a helyiek véleményét figyelembe sem vennék. Az építtető szerint ugyan minden szabályt betartanának és az építkezést követően is minden gond nélkül körülsétálható lenne a tó, a tataiak, valamint a tóhoz érkező turisták ezt valahogy nem hiszik el a beruházónak, sőt Tata város fideszes polgármesterének sem. A bizalmatlanság nem meglepő, hiszen ha egyszer elkezdődnek az építkezések, és a tavat megkerülő sétány helye megváltozik – esetleg fákat kezdenek el kivágni – akkor már nem tehetnek semmit a helyiek. Megtanultuk az elmúlt évek példáiból, hogy amint engedélyt kap ma valaki Magyarországon arra, hogy építkezzen, azt az isten sem állíthatja már le. Amit egyszer elkezdtek, azt be is fogják fejezni. Maximum a rombolást követően a helyiek felkereshetik a polgármestert, vagy a minisztériumot, csak mi értelme lesz már az egésznek?

Az Öreg-tó körüli építkezések ellen tiltakozók megtanulták a leckét. Vagy most cselekszenek és megmutatják, hogy a járvány ellenére is ezres számban képesek hallatni a hangjukat, vagy némán háborognak és szemtanúi lesznek a beruházásnak, ami talán örökre megváltoztatja a tó látképét. Én magam nem foglalnék állást, hiszen nem vagyok helyi, de általánosságban elmondhatom, hogy nem vagyok túl nagy híve a hasonló beruházásoknak. Teljesen függetlenül attól, hogy NER-es cég-e a beruházó, vagy egy külföldi vállalkozás. Egy természeti kincset senkinek se legyen joga ilyen formán gazdasági célokra úgy felhasználni, hogy azzal megváltoztassa annak összképét. A tavak, a tengerpartok, folyók és erdők nem arra vannak, hogy azokat turistaparadicsomokká változtassuk. Megértem, hogy szükség van a munkahelyekre, de nem hiszem el, hogy nincs más lehetőség a területen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.