2020. július 31., péntek

„NEM SZÓRAKOZÁSRA KELL A PÓTLÉK, HANEM A MINDENNAPOK TÚLÉLÉSÉRE” – CIVILEK A CSALÁDI PÓTLÉK DUPLÁZÁSÁÉRT KÜZDENEK

168 ÓRA
Szerző: BÍRÓ VERONIKA
2020.07.31.


A családi pótlék összege 12 éve változatlan, miközben sokat veszített az értékéből. Civil szervezetek és szociológusok a támogatás emelését szorgalmazzák, mivel a koronavírus-járvány következtében olyan középosztálybeli családokban is megjelent a nélkülözés, ahol az korábban nem volt probléma.

A családi pótlék összege 12 éve nem változik, ezért a juttatás duplázása érdekében petíciót indított az Esély Labor Egyesület (ELE) Méltó Megélhetés Munkacsoportja (MMMCs). A kezdeményező civil szervezet szerint fontos lenne, hogy a gyermeknevelés többletköltségeihez érdemben hozzájáruljon, és a gyerekek stabilabb anyagi körülmények között nőhessenek fel. Úgy fogalmaztak, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban ez még sürgetőbb. A 168 Órának nyilatkozó szakemberek szerint azokat is fenyegeti az elszegényedés, akiket korábban nem.

Udvarias Zita családsegítő, az MMMCs aktivistája azzal indokolta lapunknak kezdeményezésüket, hogy a 2008 óta változatlan összeggel szemben az infláció és a megélhetési költségek – különösen a koronavírus-járvány alatt – folyamatosan nőttek. A szociális munkás felháborítónak tartja, hogy a támogatás összegéhez a kormányzat hozzá sem nyúl.

– Pont a családi pótlék az, ami a gyerekeknek szóló juttatás, és mindenkinek egyformán jár. Azért söpri le a kabinet mindig az asztalról, mert szeretnék deklarálni, hogy ez munkaalapú társadalom, így mindig a munkához kapcsolódó juttatásokat részesítik előnyben. A gyerekek viszont nem tehetnek arról, hogy milyen családba születnek. Minden gyereknek járna a méltó megélhetés

– szögezte le...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.